Expo Gangmaaksters - verhalen van vrouwen en wielrennen

Een expo waar onderbelichte vrouwen uit het wielrennen eindelijk in de spotlights staan

In verschillende etappes doorloop je de geschiedenis van het vrouwenwielrennen, aan de hand van enkele markante portretten en verhalen.

Zegt de naam Hélène Dutrieu je iets? De kans is groot van niet. Toch heeft deze Doornikse (°1877) heel wat betekend voor de wielersport: ze verpulverde het ene uurrecord na het andere en won meermaals goud tijdens de officieuze wereldkampioenschappen voor vrouwen. Daarom speelt Hélène samen met zes andere moedige voortrekster de hoofdrol in ‘Gangmaaksters – verhalen van vrouwen en wielrennen’. De expo bestaat uit foto’s, tekstportretten, historische wielermemorabilia, audio- en videofragmenten en een futuristisch fietskunstwerk.

Gangmaaksters

Met dank aan Bieke Purnelle, KOERS - Museum van de Wielersport, HoWest, MijnLeuven, Ann Veronica Janssens, Elke Bleyaert, Gunter Hauspie, Reinhart Croon, Stadsarchief Leuven