Lezing: Invloed Van de Velde / Bauhaus

Lezing naar aanleiding van 100 jaar Bauhaus door Werner Adriaenssens over de invloeden van Henry van de Velde en Bauhaus.

Op dinsdag 23 april van 20.00 tot 21.00 uur geeft Werner Adriaenssens een lezing over de invloeden van Henry van de Velde, de architect die ons Tweebronnen-gebouw ontwierp, en Bauhaus. Adriaenssens is professor Decoratieve kunsten aan de VUB, conservator Collectis 20ste eeuw bij het Museum Kunst en Geschiedenis en co-auteur van het boek 'Henry van de Velde Passion Function Beauty 1863-1957'.

Inhoud

Exact 100 jaar geleden opende het legendarische Bauhaus, een opleiding voor beeldende kunstenaars, ambachtslieden en architecten. De school stond onder leiding van de bouwmeester Walter Gropius. Hij was door Henry van de Velde voorgedragen als zijn opvolger. Bauhaus was immers het vervolg op de kunstambachtenschool in Weimar, een initiatief van Van de Velde dat van 1908 tot de sluiting in 1915 door hem werd geleid. Door zijn innovatieve visie op het kunstonderwijs die hij toepaste in zijn school en die werd voortgezet door en evolueerde onder Gropius, kan Van de Velde worden beschouwd als de spirituele vader van Bauhaus. Om die reden werd Van de Velde in 1926 door minister Camille Huysmans gevraagd om terug te keren naar België. Hij moest er het verouderde kunstonderwijs nieuw leven in blazen. Zo opende in 1927 in Brussel de Nationale Hoogere School voor Sierkunst (Terkameren) de deuren. Dit instituut dat tot 1936 werd geleid door Van de Velde zelf kan gezien worden als het Belgische Bauhaus.

In de lezing zal het verhaal van de visie op onderwijs Van Van de Velde worden ontrafeld en zullen de parallellen met het Bauhaus worden getrokken.

Tickets kosten €3 en koop je hier.

Zou je graag eens een rondleiding in Tweebronnen willen volgen met info over het gebouw en zijn architect Henry van de Velde? Neem dan zeker hier een kijkje, want op 6 april is er zo'n rondleiding!