Podcast Buiten het boekje | Warm Alarm

Een themareeks van onze podcast Buiten het boekje. Gesprekken met auteur Tine Hens, Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030 en Marleen Geirnaert (vrijwilliger bij De Kapstok).

In Buiten het Boekje nemen Hosts Jeremy Van der Haegen en Victor Longin je op sleeptouw door de wondere wereld van de literatuur en de bib van Leuven. Ze focussen op plaatselijke verhalen en richten hun blik op de mensen in en rond de bib: van auteurs, kunstenaars en bibpersoneel tot lezers en toevallige bezoekers.

In deze reeks voor Warm Alarm interviewen Jeremy en Victor Leuvenaars die begaan zijn met het thema klimaat. De afleveringen kan je beluisteren op deze pagina of in je favoriete podcast app (zoeken op "Buiten het boekje").

Aflevering 1: Tine Hens (19/4)

Op haar zestiende overtuigde Tine Hens (1974) haar halve klas om T-shirts van Greenpeace te kopen om het regenwoud te redden. Ze was een buitenkind, hield en houdt van de schoonheid die ons omringt. Ze studeerde Geschiedenis om de wereld te begrijpen; ze werd journalist om over die wereld te schrijven, onder andere voor De StandaardKnack en MO*. Klimaat en ecologie, maar ook een andere economie werden haar thema’s. 

In 2015 verscheen haar eerste boek, Het klein verzet, over hoe gewone mensen helden worden. Ondertussen is er een tweede boek, Het is allemaal de schuld van de Chinezen (EPO, 2021) over alle argumenten die we verzinnen om de klimaatcrisis niet aan te pakken en staat er een derde boek in de steigers. Opnieuw over haar twee passies: literatuur en natuur.

Over Het is allemaal de schuld van de Chinezen. En andere dooddoeners over het klimaat.

Van ‘We kunnen er toch niets meer aan doen’ en ‘Wij zijn te klein om het verschil te maken’ tot ‘Het klimaat is altíjd veranderd!’ en ‘We gaan toch niet terug naar de middeleeuwen?’

In dit even speelse als ernstige boek gaat Tine Hens, door haar lezingen goed bekend met een terugkerend type interventie uit de zaal, de uitdaging aan. Vertrekkend van tien dooddoeners klopt ze aan bij bekende en minder bekende klimaatwetenschappers. Een zelfhulpboek bij klimaatverwarring.

Aflevering 2: Katrien Rycken (24/4)

Als coördinator van Leuven 2030 zet Katrien Rycken zich dagelijks in om de CO₂-uitstoot van Leuven te verminderen en de stad leefbaarder te maken. Zij zet haar schouders onder een ambitieus project dat veel impact zal hebben op onze uitstoot.

Aflevering 3: Marleen Geirnaert (26/4)

Marleen is vrijwilliger bij De Kapstok. De Kapstok is een tweedehandswinkel in Leuven die gekregen kleding, linnengoed en accessoires een nieuw leven  geeft.

Podcast in het kader van Warm Alarm, een stadsbreed programmma dat tussen 22 en 25 april de urgentie van de klimaatcrisis zichtbaar maakt. Warm Alarm koppelt een artistiek programma aan straffe lezingen, interessante podcasts, workshops, wandelingen en fietstochten langs inspirerende oplossingen.