Tussen de soep en de feiten - Racisme en ongelijkheid in het onderwijs

Tussen de soep en de feiten, dat zijn korte actualiteitslezingen over de middag, online te volgen.

Tussen de soep en de feiten, dat zijn gratis (digitale) beschouwingen over actuele feiten bij een bord zelfgemaakte soep en boterhammen vanuit je kot! In tijden van corona kunnen we niet samenkomen, daarom kiezen we voor een online video van de lezing. Het voordeel hiervan is dat je kan pauzeren, terugspoelen of opnieuw bekijken vanuit je zetel. De link naar de video komt hier online op dinsdag 16 juni om 12:15 uur.

Dinsdag 16 juni -  Racisme en ongelijkheid in het onderwijs

We zijn massaal verontwaardigd over racisme. Maar verontwaardiging alleen zal niet helpen om het te verminderen. We moeten eerst begrijpen wat racisme juist is, en hoe het gerelateerd is aan andere begrippen zoals vooroordelen en discriminatie in verschillende sectoren. De focus van deze lezing ligt op het onderwijs. Er wordt uiteengezet hoe racisme, stereotypering, vooroordelen en discriminatie de onderwijskansen van de toekomstige generaties bepalen en wat er kan gedaan worden om racisme en de gevolgen ervan aan te pakken.

Orhan Agirdag is professor in de pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven, deeltijds docent aan de Universiteit van Amsterdam en lid van de Jonge Academie. Voordien was hij een Fulbright Fellow aan de UCLA. Zijn onderzoekslabo bestudeert maatschappelijke thema's in het onderwijs. Zijn werk is verspreid over meer dan honderd wetenschappelijke publicaties, die meer dan 1800 keer geciteerd zijn en tevens werden bekroond met verschillende prijzen. Hij coördineert momenteel het Pro-M project, ECDIS-project en begeleidt verschillende doctorandi. Orhan Agirdag wordt frequent uitgenodigd als keynote en is regelmatig te gast op nationale en internationale conferenties. (www.orhanagirdag.com)

De Peper&Zout-nabespreking zal online doorgaan op vrijdag 19 juni van 11u tot 12u. Registreer je hiervoor via www.vormingplusob.be/peper-en-zout-racisme-en-ongelijkheid-het-onderwijs

'Tussen de soep en de feiten' is een organisatie van een breed samenwerkingsverband:
de Bib Leuven  -  Vormingplus Oost-Brabant  -   KU Leuven Wetenschapscommunicatie -  Davidsfonds academie  -  30CC cultuurcentrum Leuven  -  UPV vzw  -  Masereelsfonds - Internationaal comité - De mens.nu - Radio 2