Wijvenwereld: Vrouwen in de middeleeuwen. (VOLZET)

Tijdens de middeleeuwen zwaaiden mannen de plak en hadden vrouwen niets te zeggen. Zo luidt het cliché, maar klopt dat ook?

Bij de middelleeuwen denk je aan heel wat zaken, maar niet meteen aan vrouwenrechten. Deze donkere periode zou erg gewelddadig en brutaal zijn geweest. Mannen zwaaiden de plak en vrouwen hadden niets te zeggen. Zo luidt het cliché, maar klopt dat ook?

Wijvenwereld

Tijdens de lezing Wijvenwereld presenteert historica Chanelle Delameillieure (KU Leuven) een ander beeld. De middeleeuwse samenleving is veel kleurrijker en gesofisticeerder dan dat ze steevast wordt afgebeeld. Delameillieure legt uit waar ons foutief beeld over de middeleeuwse vrouw vandaan komt en hoe onderzoekers informatie over de levens van gewone vrouwen opspeuren. Het wordt duidelijk over welke opties en rechten vrouwen beschikten en tegen welke beperkingen de vrouwen aanbotsten.

Chanelle Delameillieure is co-auteur van het boek Wijvenwereld. Wijvenwereld hangt een ander beeld op van de late middeleeuwen, de periode tussen 1250 en 1550, die veel meer leek op onze samenleving dan gedacht.Deze activiteit is ook een onderdeel van New Horizons I Dieric Bouts Festival.

Inschrijvingsformulier