Boekstart

Verhalen voor een piepjong publiek

Wat is Boekstart?

Met Boekstart zet de stad Leuven volop in op (voor)leesbevordering voor elk kind van bij het begin. Boekstart schenkt gratis kwaliteitsvolle boekenpakketten aan alle Leuvense baby’s en peuters.

Ouders met een pasgeboren baby ontvangen het babypakket in het consultatiebureau van Kind & Gezin bij de consultatie op 6 maanden. Zodra hun kindje 18 maanden wordt, volgt een uitnodiging om het peuterpakket op te halen in het bibliotheekfiliaal in hun buurt.

Sinds 2019 maakt het stadskinderboek ‘Knuffel gezocht – een speurtocht door Leuven’ deel uit van de Leuvense Boekstartpakketten voor peuters. Dat boekproject kreeg in 2021 een ludiek en sportief vervolg met de Knuffeltochten: twee korte, buggyproof stadswandelingen voor families met baby’s, peuters en kleuters.

Doorheen het culturele seizoen organiseren 30CC en de Bib Leuven tal van boekgerelateerde activiteiten en workshops op maat van de allerkleinsten, met als hoogtepunt de jaarlijkse Boekstart-dag in mei.

boekstart900x900.jpeg
Boekstart label

Kom met je baby, peuter of kleuter naar...

de Bib Leuven

Vanaf de geboorte is iedereen welkom in de bib. Tot 18 jaar is je lidmaatschap zelfs gratis. We beschikken over een uitgebreide collectie prentenboeken en een cd- en dvd-collectie voor de allerkleinsten. Is de hoofdbib wat ver weg? Neem dan zeker een kijkje in onze filialen in Heverlee, Kessel-Lo of Wilsele of ontdek onze bibliobus die misschien wel in jouw wijk stopt.

Huis van het Kind Leuven

• Speelplekken: speels samen met je baby of peuter met andere gezinnen
• Workshops: neem deel aan sessies zoals babymassage, beweegkriebels, starten met vaste voeding, ...
• Infosessies: luister naar boeiende sprekers over onderwerpen zoals pittige peuters, vlot op de pot, borstvoeding ...
• Consultatiebureaus: bespreek de groei, ontwikkeling, en (op)voeding van je kind met een arts of verpleegkundige
• Onthaal en advies: bel, mail of kom langs voor een antwoord op je vragen over zwangerschap, kinderopvang, ontwikkeling en
gezondheid

30CC

Het familieaanbod van 30CC is er al voor de allerkleinsten van 0 tot 4 jaar. Met theater, circus, muziek en prikkelende workshops. En dat allemaal op minimaat! Kindjes en (groot)ouders genieten bij elke voorstelling van creatieve voorafjes. Dat is quality time voor het hele gezin!