Boek
Nederlands

Manieren om naar huis terug te keren : roman

Alejandro Zambra (auteur), Luc De Rooy (vertaler)
+1
Manieren om naar huis terug te keren : roman
×
Manieren om naar huis terug te keren : roman Manieren om naar huis terug te keren : roman

Manieren om naar huis terug te keren : roman

Titel
Manieren om naar huis terug te keren : roman
Auteur
Alejandro Zambra
Vertaler
Luc De Rooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Formas de volver a casa
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Karaat, 2012
196 p.
ISBN
9789079770076 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

In de boeken van de Chileense auteur Alejandro Zambra resoneert steeds een geschiedenis mee waarover alleen gezwegen lijkt te kunnen worden. In zijn derde roman, Manieren om naar huis terug te keren blijkt het opnieuw moeilijk om het verleden in een alles omvattend verhaal te vertellen.
Het eerste deel van de roman speelt zich af in 1985, tijdens de dictatuur van Pinochet. Een negenjarig jongentje krijgt een geheimzinnige opdracht van de drie jaar oudere Claudia. Hij moet haar oom Raúl in de gaten houden, maar hij weet niet precies waarom. De suggestie wordt meermaals gewekt dat Raúl een communist of terrorist is. Die verdenking begint ook op de rest van de familie af te stralen. Dan wordt de jonge verteller medegedeeld dat het niet langer nodig is om Raúl in de gaten te houden. Waarom is niet duidelijk. Hij lijkt een ‘secundair personage’ in een verhaal waarvan hij de strekking niet goed kan achterhalen.
In het tweede deel komt een jonge schrijver aan het woord, die vers…Lees verder
De hoofdpersoon in deze roman is een jongen die opgroeit in Chili in de jaren ’80, toen de militaire dictator Pinochet aan de macht was. We zien hem in het midden van de jaren ’80 als jongetje van negen en vlak voor de laatste verkiezingen in 2010, als jonge dertiger. Als kind raakt hij bevriend met een zekere Claudia, wier vader onder een valse naam hun buurman is. Pas later, als hij Claudia opnieuw ontmoet, begrijpt hij dat die man ondergedoken was, als tegenstander van het regime. Het verhaal wordt fragmentarisch verteld en veel wordt aan de fantasie van de lezer overgelaten. De titel verwijst letterlijk naar het feit dat hij Claudia naar het ouderlijk huis meeneemt en figuurlijk naar zijn vergeefse pogingen om zijn ouders te begrijpen. Enige kennis van de recente geschiedenis van Chili strekt tot aanbeveling (de vertaler geeft hier helaas niet altijd blijk van). De Chileense schrijver (1975) wordt door velen gezien als de opvolger van Roberto Bolaño. Dit is zijn derde roman. De vo…Lees verder

Over Alejandro Zambra

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door fourandsixty

Alejandro Zambra (Santiago, 24 september 1975) is een Chileense schrijver en dichter. Hij is opgenomen in de Bogotá-39 en werd in 2010 door het Britse tijdschrift Granta tussen de 22 beste Spaanstalige schrijvers onder de 35 jaar geschaard.

Biografie

Zambra studeerde aan het Instituto Nacional General José Miguel Carrera, waar hij voorzitter was van de ALCIN (Academie van de Castiliaanse Literatuur bij het Instituto Nacional) en later aan de Universidad de Chile (afgestudeerd op Spaanstalige Literatuur). Hij doceert literatuur aan de Universiteit Diego Portales.

Zijn grote doorbraak als schrijver beleefde hij met de roman Bonsái, die naar een tiental talen werd vertaald. Deze roman werd ook onder dezelfde naam verfilmd door Chileens regisseur Christián Jiménez. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival van Cannes 2011.

Prijzen