Boek
Nederlands

Vallen

Anne Provoost (auteur)
+1
Vallen
×
Vallen Vallen
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Elk jaar brengt Lucas de zomer door in het huis van zijn grootvader. Deze is de afgelopen winter overleden en er zijn geruchten over diens oorlogsverleden. Lucas zoekt zelf een antwoord door zich aan te sluiten bij, naar later blijkt, rechts-radicale jongeren. Gaandeweg verliest hij grip op de ontwikkelingen.
Titel
Vallen
Auteur
Anne Provoost 1964-
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2016 | Andere uitgaves
278 p.
ISBN
9789089243157 (paperback)

Besprekingen

Anne Provoost over de verfliming van "Vallen"

GENT -- ,,Ik sta helemaal achter de film, zowel emotioneel als verstandelijk,'' zegt Anne Provoost over de verfilming van haar succesboek ,,Vallen''. ,,De film strookt met wat ik bedoelde. Net zoals het boek gaat hij over wakker worden.'' ,,Falling''. Regie Hans Herbots. Met Alice Krige, Koen De Bouw. www.falling.be. Bespreking in Zipp.

Al met haar eerste boek, Mijn tante is een grindewal, werd Anne Provoost (37) een begrip in de Vlaamse jeugdliteratuur. Vallen, over racisme en de verleiding van extreem-rechts, was een schot in de roos. In Vlaanderen alleen al werden in de boekhandel vijftigduizend exemplaren verkocht. Daarbij kwamen nog evenveel exemplaren van de schooluitgave.

Het boek vertelt hoe de zestienjarige Lucas met zijn moeder van Londen naar het zuiden van Frankrijk trekt. Dieven hebben er lelijk huisgehouden in het huis van Lucas' grootvader. In het dorp wordt nog altijd over hem gesproken en zo ontdekt Lucas dat zijn grootvader behoorlijk fout was tijdens de oorlog.

-- Had u verwacht dat ,,Vallen'' zou worden verfilmd?

Ik had nog geen tijd gehad om daaraan te denken. Het was nog maar twee maanden uit toen er al een aanbod was. Ik ga er evenmin van uit dat verfilming het ultieme doel moet zijn van een schrijver. Je mag dat zelfs niet willen, anders maak je jezelf overbodig. Een boe…Lees verder

Vallen in woord en beeld

De komende weken staan de spots op Anne Provoost. Haar gelauwerde boek 'Vallen' is net verfilmd, in Zuid-Frankrijk en met een Engelstalige crew. Voor regisseur Hans Herbots is dit zijn filmdebuut.

Beeldspraak

VALLEN IN WOORD EN BEELD

Doden is soms nodig om zuiverheid te bewaren", zei hij. "Je doodt de zwakken opdat de sterken overblijven. Wie 't niet doet, ondermijnt het ras." Aan het woord is Benoît, een van de personages uit het boek Vallen, van Anne Provoost. Benoît is stoer,
maar bang van vuur, en zijn vriend Alex draagt nooit een helm. Uit principe, zegt hij, maar voor betogingen maakt hij een uitzondering.

Een subtiel boek maken met een thematiek als deze blijkt al jaren een talent te zijn van schrijfster Anne Provoost. Wie het boek gelezen heeft - het is ondertussen in negen talen vertaald - kan niet anders dan geïnteresseerd uitkijken naar oktober, want dan komt de film Falling in de bioscoop. Anne Provoost (37) en regisseur Hans Herbots (31) over een verhaal dat herboren wordt in beelden.

De trailer en de affiche van Falling zeggen genoeg. Het wordt een Vlaamse product, opgenomen in Frankrijk, met een Vlaamse crew, Belgische muziek en Vla…Lees verder

Elk jaar brengt Lucas (ik-figuur) de zomer door in het huis van zijn grootvader. Deze is de afgelopen winter overleden en nu zijn er geruchten ontstaan over diens oorlogsverleden. Niemand wil Lucas de feiten vertellen en de komst van zijn jeugdvriendin - een danseres - maakt het nog gecompliceerder. Lucas zoekt zelf een antwoord door zich aan te sluiten bij, naar later blijkt, rechts-radicale jongeren. Gaandeweg verliest hij grip op de ontwikkelingen. Mede door zijn toedoen verliest zijn vriendin bij een ongeluk haar linkervoet. Als zijn vrienden beweren dat hij uit wraak gehandeld heeft, stort zijn wereld in. In deze roman wordt de spanning langzaam opgebouwd, waardoor de lezer slechts geleidelijk achter de feiten komt. In het tweede deel ebt de spanning wat weg en wordt de lezer gevraagd zich in te leven in een naïeve jongeman die zich inlaat met de misdadige praktijken van racistische jongeren. Boeiend, diverse keren bekroond en in 2001 verfilmd verhaal dat wel enig eigen inzicht v…Lees verder

Over Anne Provoost

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Filip Naudts

Anne Provoost (Poperinge, 26 juli 1964) is een Vlaams schrijfster van romans, kinder- en jeugdliteratuur en essayiste. Ze is lid van PEN en van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Ze woont met haar man Manu Claeys en drie kinderen in Antwerpen, district Borgerhout.

Anne Provoost schrijft romans voor jeugd en volwassenen over situaties van wrijving en wendbaarheid. Haar ik-vertellers bevinden zich dikwijls op de grens tussen jeugd en volwassenheid, maar de vragen die zij stelt, gelden voor elke mens onafhankelijk van zijn leeftijd: wat zijn de keuzes die personages moeten maken, hoe ver reikt zijn vrijheid, wanneer en waarom belemmert hij de anderen, etc.

Haar boeken kregen talrijke prijzen en werden vertaald. Haar roman Vallen werd in 2001 verfilmd door Hans Herbots. Met Beminde ongelovigen bewijst ze haar engagement in een essay voor volwassenen vorm te geven.

Levensloop

<…Lees verder op Wikipedia