Boek
Nederlands

Juf krijgt een baby

Anneke Scholtens (auteur), Pauline Oud (illustrator)
Titel
Juf krijgt een baby
Auteur
Anneke Scholtens
Illustrator
Pauline Oud
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2009
[28] p. : ill.
ISBN
9789048701568 (hardback)

Besprekingen

Juf Jet kijkt zo blij dat de kinderen Loes en Lot het maar verdacht vinden. Lot vraagt wat er is, maar de juf zegt niets. Ze krijgt wel een kleur. De flaptekst eindigt met de vraag "Heeft ze soms een geheim?" Welja, als je het met de titel nog niet weet... Juf snelt naar het toilet, stopt iets in haar mond tijdens de les, heeft zin in koekjes en wordt echt wel dikker. Daar is wat aan de hand, denkt Lot. En dan vertelt de juf haar geheim: iemand woont in haar buik. De klas reageert enthousiast: ze zoeken een naam voor de baby, dragen spullen voor de juf en kijken toe hoe de baby een beker van de bolle buik afschopt. Lot is niet blij met het nieuws dat juf Floor hun juf komt vervangen, maar die wint al gauw de hartjes van de kinderen. Op een dag komt Mees Kaas (collega en partner van juf Jet) vertellen dat de baby er is: hij heet Tom. Een tijdje later komt juf Jet met Tom naar de klas. Mees Kaas is er dan ook, met de beschuit met muisjes.

Dat laatste staat niet in de tekst, maar …Lees verder
Juf is zwanger, dat is op het omslag van dit stevige en kleurig uitgevoerde boekje al duidelijk, al was het maar door de titel. Voor de kinderen uit haar klas blijft het de eerste hoofdstukken echter nog een geheim, zij moeten gissen waarom ze zo straalt en zo dik wordt. De klas leeft mee met hun juf en de baby die gaat komen. Collega mees Kaas blijkt de vader te zijn en hij komt uiteindelijk met beschuit met muisjes, maar die staan alleen op een plaatje, want die woorden zijn te nog moeilijk. Deel uit de leesserie 'maan roos vis zó leuk is lezen' in AVI-E3. Losjes en kleurrijk, vaak paginavullend geïllustreerd met tekst in fladderzetsel. Weinig verrassend door de oubollige manier waarop kinderen en moeders onderschat worden, hetgeen ook blijkt uit het feit dat iedereen het hele boek dezelfde kleren aan heeft, zelfs Juf na de zwangerschap! Tegelijk verscheen 'Met Mees in de bus'*. Vanaf ca. 6,5 jaar.

Juf krijgt een baby

Lot en Loes weten niet wat er aan de hand is, maar juf Jet kijkt heel blij. Ze zegt niet wat er is, maar doet wel heel raar: af en toe legt ze haar hand op haar buik, ze vergeet haar koffie, stormt plots de klas uit en zit de hele tijd te eten. Dan vertelt de juf haar geheim: er zit een baby in haar buik. Juf Floor komt haar vervangen en wanneer de baby er is, komt juf Jet met de baby op bezoek in de klas. Dit eerste leesboekje in de maan-roos-vis-reeks kan gelezen worden na acht maanden leesonderwijs en sluit nauw aan bij de belevingswereld van schoolgaande kinderen. Het is een erg stereotiep en rolbevestigend verhaal zonder originaliteit. Wel leuk is dat de jonge lezer dankzij de titel weet wat er aan de hand is, terwijl het voor de kinderen in de klas van juf Jet gissen is. Vlot geschreven in korte zinnen en niet al te lange en getitelde hoofdstukken. De kleurrijke illustraties sluiten nauw aan bij de tekst.


Over Anneke Scholtens

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ron Hooijenga

Anneke Scholtens (Voorschoten, 28 juli 1955) is een Nederlands schrijver van kinderboeken en jeugdromans.

Loopbaan

Scholtens studeerde Nederlands en Algemene Taalwetenschappen in Amsterdam. Ze had een eigen dyslexiepraktijk en gaf les aan onderwijzers in opleiding, voor ze zich fulltime op het schrijven stortte. In 1999 verscheen bij uitgeverij Maretak haar eerste kinderboek De Haak. Daarna volgden nog tientallen kinderboeken, jeugdromans, een prentenboek samen met tekenaar Len Munnik (uitgeverij Leopold), en een bundel met versjes. Haar jeugdroman Hij was mijn vriend werd vertaald in het Duits en het Frans. De uit negen delen bestaande serie rond de vrouwelijke inspecteur Fritzi (uitgeverij Zwijsen) is begonnen aan een tweede leven: de eerste drie delen zijn opnieuw uitgegeven, met aangepaste tekst en nieuwe tekeningen. Een serie dierenverhalen (uitgeverij Maretak, 2016) speelt rond dieren die in Suriname voor…Lees verder op Wikipedia