Boek
Nederlands

De regels gelden niet

Ariel Levy (auteur), Leen Van den Broucke (vertaler)
Autobiografie van de Amerikaanse journaliste, bij wie alles voor de wind leek te gaan, tot ze op haar 38ste een miskraam kreeg en haar partner verloor, waarna ze moest proberen deze trauma's te verwerken.
Titel
De regels gelden niet
Auteur
Ariel Levy 1974-
Vertaler
Leen Van den Broucke
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The rules do not apply
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
206 p.
ISBN
9789025444716 (paperback)

Besprekingen

'Hoe kort ook, het moederschap verandert je fundamenteel'

Ariel Levy had het allemaal: de liefde, een mooi huis, en een baby op komst. Maar op reportage in Mongolië loopt het mis: de vijf maanden zwangere journaliste bevalt vroegtijdig en verliest haar kindje. Haar leven valt in duigen. Toch is De regels gelden niet geen treurlied, maar een gruwelijk mooie ode aan het leven.

"Je krijgt wel een andere." (Levy: "Nee, ik wil dié!")

"Alles gebeurt om een reden." (Levy: "Ja, we gaan allemaal dood.")

"Ik heb ook een miskraam gehad." (Levy: "Hij leefde!")

Er zijn veel redenen waarom De regels gelden niet een plek verdient in de stapel vakantielectuur, maar dan weet u dit alvast. Hoe The New Yorker-journaliste Ariel Levy betekenis geeft aan verlies, en op hetzelfde moment brandhout maakt van alle dooddoeners die we elkaar toewerpen als we worden geconfronteerd met andermans verlies, dwingt diep respect af. Want wat heeft een vrouw die net haar kind verloor aan goedbedoelde opmerkingen, en waarom negeert men het feit dat ook dit de natuur is?

"Er rust niet alleen een taboe op verdriet, maar ook op de dierlijke kant van het vrouwelijk lichaam", zegt Levy. "In de strijd om gelijkheid vergaten we dat onze voortplantingsorganen en onze hormonale cyclus een zware impact hebben op het leven van v…Lees verder

Als je alles kwijt bent

Autobiografie. Alles wat maar fout kon gaan, ging fout in het leven van Ariel Levy, journaliste bij The New Yorker. Ze schreef een krachtig boek over haar verlies.

In zijn interview met De Standaard van enkele weken geleden ergerde Michael Chabon zich aan de memoir, een genre dat volgens de Amerikaan te veel de vorm van de klassieke roman kopieert. Het verhaal van een roman - en dus ook van heel wat autobiografisch werk - trekt zich op gang, de problemen stapelen zich op en op drie vierde van het boek ontploft de boel. Maar zo netjes geordend verloopt het leven niet. ­Chabon vindt dat enkel autobiografieën die de chaotische vorm van het leven toelaten, authentiek kunnen zijn.

Het klopt zeker dat het echte leven een rommeltje is in vergelijking met het leven dat romanpersonages leiden. Toch kan een autobiografie die de structuur heeft van een roman en leest als een pageturner, waarachtig zijn. Dat bewijst Ariel Levy (42) met haar tweede boek De regels gelden niet. Ze maakt al jaren deel uit van de redactie van The New Yorker; ze debuteerde met Female chauvinist pigs, schrijft vaak over …Lees verder

'Bestaat er een groter verdriet voor stervelingen dan hun kinderen dood te zien?' aldus de Griekse filosoof Euripides. Rouw om het verlies van de schrijfster van haar zoon na vijf maanden zwangerschap is het hoofdthema van dit boek. Niet alleen raakt zij haar kind kwijt, maar ook haar partner en huis. Openhartig beschrijft de Amerikaanse auteur (1974) haar voordien geprivilegieerde leven, waarin regels voor haar niet leken te gelden. Rond haar dertigste krijgt ze als journaliste een vast contract bij The New Yorker, trouwt met de vrouw van haar dromen en koopt een zomerhuisje op Shelter Island. Na een huwelijkscrisis waarbij haar partner verslaafd raakt aan alcohol en de schrijfster relaties heeft met mannen en vrouwen, wordt ze zwanger. Tijdens een reis voor haar werk naar Mongolië krijgt ze een miskraam in de badkamer van het hotel. Ze is alleen met haar stervende baby. Na een periode van rouw – een andere wereld waarin de rede niet geldt –, ontdekt ze, inmiddels zonder partner, de …Lees verder

Over Ariel Levy

CC BY 2.0 - Foto van/door kellywritershouse

Ariel Levy (Larchmont, 17 oktober 1974) is een Amerikaans schrijfster, feministe en redactrice bij het magazine The New Yorker.

Biografie

Ariel Levy groeide op in Larchmont, New York, en studeerde in 1996 af aan de Wesleyan universiteit. Na haar studies werkte ze kort bij Planned Parenthood en ging onmiddellijk daarna aan de slag als typiste bij het New York Magazine en sinds 2008 is ze als redactielid in dienst bij The New Yorker. In een aantal essays en reportages over allerhande onderwerpen zoals druggebruik, genderrollen en de lesbische cultuur die werden gepubliceerd wordt verwezen naar Levy's persoonlijke gedachten over de status van het moderne feminisme. Levy bekritiseerde de pornografische videoserie Girls Gone Wild nadat ze de cameraploeg drie dagen gevolgd had en zowel de makers van de serie als de vrouwen die erin meespeelden geïnterviewd had. In 2005 publiceerde ze het boek Female Chauvinist Pigs: Women and…Lees verder op Wikipedia