Boek
Nederlands

Veel geluk, Professor !

Aster Berkhof (auteur)
Een docent literatuurgeschiedenis aan een wintercursus in St. Moritz raakt verwikkeld in allerlei moeilijkheden als hij verliefd wordt op een Amerikaanse studente.
Titel
Veel geluk, Professor !
Auteur
Aster Berkhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Standaard, 2001
236 p.
ISBN
90-02-20986-X (paperback) 9789002209864 (paperback)

Besprekingen

Toen Louis Paulina van den Bergh (geb. 1920) in 1943 het pseudoniem Aster Berkhof aannam, bleek hij meteen een merknaam te hebben gelanceerd voor vlotte, voor een breed publiek bedoelde en door een nog breder publiek erg gesmaakte literatuur. Wie zijn oeuvre overschouwt, zal dienen te erkennen dat 'vlot' en 'humoristisch' termen zijn die weliswaar niet ten onrechte vaak i.v.m. zijn werk worden gebezigd, maar ook dat zijn aanzienlijke productie onrecht wordt aangedaan wanneer men ze als geheel onder een vlotte, humoristische hoed wil vangen. Daarvoor heeft hij te veel genres beoefend en soms, als sociaal geëngageerd mens, een politiek, sociaal en moreel probleem als kern van een roman met dramatische inslag aangesneden. Ik denk aan de apartheid in Het huis van Mama Pondo.

Maar Veel geluk, Professor is wel degelijk een luimige, luchthartige roman. In 1948 is hij in afleveringen verschenen, in 1949 in boekvorm. Het werd een bestseller die jaarlijks werd herdrukt. Er…Lees verder
In dit romantische liefdesverhaal ontmoet een Amerikaanse studente een docent letterkunde. Na vele verwikkelingen, misverstanden, woede-uitbarstingen en tranen sluiten zij elkaar in de armen. Een regelmatig terugkerende visie is dat de schoonheid van de wereld afhangt van 'ons eigen zelfzuchtig, brooddronken goed of kwaad humeur'. Men waant zich tijdens het lezen soms in een operette. Een vlotgeschreven, luchtige roman, zonder veel diepgang of karakterontwikkeling: een uurtje ontspanning voor velen. Eerste deel uit een serie van vier liefdesverhalen tussen studenten en professoren. De roman is oorspronkelijk geschreven in 1962. Vooral ouderen zullen zich herkennen in een wereld vol ontzag voor docenten en professoren. Aster Berkhof is een pseudoniem van Dr. Lode van den Bergh (1920). Paperback; kleine druk, krappe marge.

Over Aster Berkhof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marc Gemis

Aster Berkhof, pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni 1920 – Brasschaat, 29 september 2020), was een Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

Biografie

Jeugd

Lode Van Den Bergh volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader, Jan Leestmans, was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Dit onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en zo kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.

Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan he…Lees verder op Wikipedia