Boek
Nederlands

De zomer van 1927

Bill Bryson (auteur), Peter Diderich (vertaler)
Over het onstaan van de dominante rol van Amerika in de jaren twintig.
Titel
De zomer van 1927
Auteur
Bill Bryson
Vertaler
Peter Diderich
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
One summer : America 1927
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014
542 p.
ISBN
9789045026374 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Onder de vleugels van Lindbergh

Er verschijnen wel meer historische boeken die één jaar langs alle kanten bekijken. Maar je hebt de flair van Bill Bryson nodig om van een goed idee ook een fijn boek te maken. Jeroen Overstijns

Waar was u in de zomer van 1927? In afwachting van uw geboorte kantelde in die maanden de wereld. Nu ja, kantelen. Historici die uitgerust zijn met voetnoten zouden steigeren bij die bewering, en erop wijzen dat sommige tendensen zich al jaren zo niet decennia aankondigden. Maar in de vroege zomer van 1927 vloog Charles Lindbergh wel mooi als eerste in zijn eentje de Atlantische Oceaan over. Een beetje stommelings zelfs, als we Bill Bryson mogen geloven, want iedereen die uitgerust was met overmoed en een vliegtuig wilde op dat moment de poging wagen, en de wereld had maar vlak voor het vertrek van de piepjonge Lindbergh door dat er eentje misschien ook echt kans maakte. Binnen enkele weken zou hij de bekendste man ter wereld zijn maar niemand, zo begint Bryson zijn verhaal over de zomer van 1927, had tien dagen voor zijn vertrek ooit van Lindbergh gehoord.The New York Times had hem wel eens in een hoekje vermeld, maar zijn naam verkeerd gespeld.

Charles Lindbergh was dan ook…Lees verder

De populaire non-fictieauteur ('Een kleine geschiedenis van bijna alles') neemt een aantal gebeurtenissen uit 1927 in de Verenigde Staten als uitgangspunt voor een breed uitwaaierend verhaal over een tijd waarin de Verenigde Staten en de rest van de wereld sterk veranderden. In 1927 vloog Charles Lindbergh als eerste de Atlantische oceaan over, brak de beroemde honkballer 'Babe' Ruth het record met zes homeruns in één seizoen, vond de geruchtmakende moord van Ruth Snyder en haar handelsreiziger-minnaar op Ruth's echtgenoot plaats, waren er enorme overstromingen van de Mississippi, werd de eerste sprekende film (Al Jolson's The Jazz Singer) gemaakt, zag de maar vier uur per dag werkende president Calvin Coolidge af van een volgend ambtstermijn, belandden de Italiaanse anarchisten Sacco en Vanzetti na een wereldwijd gevolgd dubieus proces op de elektrische stoel, regeerde de maffia (Al Capone) in Chicago en werd begonnen aan de reusachtige beeldengroep van de vier presidenten in Mount R…Lees verder

DE ZOMER VAN 1927 VAN BILL BRYSON

Wat gebeurde in Amerika in het jaar 1927? Bill Bryson zoekt in De zomer van 1927 uit wat de Amerikanen toen bezighield. Charles Lindbergh vloog over de Atlantische Oceaan naar Parijs en werd op slag een held. Hij werd zo beroemd dat hij nergens nog anoniem kon rondlopen. Door zijn vlucht kwam Amerika vooraan te staan in de strijd om het luchtverkeer waarin de Europeanen tot dan toe de baas waren, onder meer door de ervaring opgedaan in Wereldoorlog I. De jaren 1920 waren de periode van de drooglegging. De enorme winsten die de illegale alcoholverkoop opleverden maakten Al Capone schatrijk. Sacco en Vanzetti werden geëxecuteerd voor een moord zonder sluitend bewijs tegen hen en zonder bekentenis. Ford lanceerde zijn auto Model A als opvolger van het immens populaire Model T. De excentrieke Ford had het deze keer bij het verkeerde eind: het nieuwe model was geen succes. En tenslotte: wie waren eigenlijk Ruth Snyder en Judd Gray?

Over Bill Bryson

Bill Bryson (Des Moines, Iowa, 8 december 1951) is een Amerikaans-Engels schrijver van reisboeken en boeken over de Engelse taal en wetenschappelijke onderwerpen.

Biografie

Bryson werd geboren in Des Moines in Iowa. Hij studeerde aan Drake University maar verliet deze voortijdig tijdens een vakantie in Engeland in 1973. Vervolgens werkte hij enige tijd in een psychiatrisch ziekenhuis in Engeland waar hij zijn vrouw ontmoette, een verpleegkundige. Na hun huwelijk vertrokken zij naar de Verenigde Staten zodat Bryson zijn opleiding kon voltooien. In 1977 vestigden zij zich in Engeland, waar ze tot 1995 bleven wonen in North Yorkshire. Van 1995 tot 2003 woonde Bryson met zijn 4 kinderen in Hanover, New Hampshire. In 2003 verhuisden hij en zijn familie weer naar Engeland, alwaar hij ook de Britse nationaliteit aannam.

Bryson werkte voornamelijk als journalist en werd later chief copy editor van de busi…Lees verder op Wikipedia