Drift : roman

Bregje Hofstede (auteur)
Titel
Drift : roman
Auteur
Bregje Hofstede
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, © 2018 | Andere uitgaven
397 p. : ill.
ISBN
9789492478719 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Kroniek van een aangekondigde scheiding

Roman. De tweede roman van Bregje Hofstede is een interessante, maar uiteraard vergeefse zoektocht naar de waarheid. Het uitgangspunt is een scène uit haar eigen leven: de winternacht waarop ze wegliep van het huwelijk met haar jeugdliefde.

Twee volledige manuscripten gooide Bregje Hofstede weg voordat ze tot haar échte roman kwam. Drie jaar schrijven en 300.000 woorden de vuilnisbak in. 'Maar het boek moest noodzakelijk zijn', zegt ze daar zelf over. Na de opruimactie schreef ze Drift in een halfjaar tijd, met een snelheid die je enkel haalt bij het op papier zetten van wat je echt kwijt moét. Die noodzaak voel je op elke bladzijde.

'Er was eens een winternacht', zo begint Hofstede, na een sterke proloog, haar roman. En al in de eerste zinnen doet ze dingen met taal waar ik blij van word: 'Er was een vrouw die haar huis uit wankelde, gekromd onder een veel te zware rugtas. Die vrouw ben ik. Die nacht is nu.'

Dagboek

Bregje Hofstede stelt voor: het personage Bregje Hofstede. Die fictieve Bregje is een onbetrouwbare ik-verteller die door Brussel dwaalt, van Airbnb-appartement naar hotel, terwijl ze een rugzak vol dagboeken meesleurt. Daarin hoopt ze uitleg te vinden voor haar verlange…Lees verder

Schrijven als breekpunt

In haar tweede roman excelleert Bregje Hofstede in de details. De verteller in Drift gaat heel precies na hoe haar relatie misliep.

Daar zijn ze weer, de opschrijfboekjes en dagboeken van Bregje Hofstede (1988). Aan het begin van de roman Drift beëindigt de verteller, die Bregje heet en schrijver is, haar huwelijk met de advocaat Luc, door haar backpack vol te laden met haar schriftjes, en hun pand in Brussel te verlaten. In de weken die volgen, doet ze verslag van de tien jaren dat zij en Luc een stel waren. En ook dat betekent weer: teruglezen en schrijven.

Een paar jaar geleden verscheen haar eerste roman, De Welp. Hij chaperonneerde haar trots toen ze op een literair festival werd uitgenodigd, maar had zelf niet door het boek heen kunnen komen. Het zou kunnen dat Hofstede aan haar eigen situatie refereert. Zij debuteerde in 2014 met de roman De hemel boven Parijs, die opviel door de verzorgde stijl en de essayistische gedeelten.

Daarna verscheen nog het burn-out-essay De herontdekking van het lichaam (2016), waarin Hofstede vertelde als tiener besloten te hebben 'heel veel hoofd te zijn e…Lees verder

Drift

Eerste zin. Er zijn talloze mythen waarin iemand door een geheimzinnig personage één enkel verbod krijgt opgelegd.

De vertelster van Bregje Hofstedes tweede roman Drift is een 26-jarige Nederlandse die met haar jeugdliefde is getrouwd en al bijna tien jaar met hem samenwoont in Brussel. Op een koude winternacht vult ze haar rugzak met haar dagboeken en gaat ze de deur uit, met het voornemen nooit meer terug te keren. Waarom? ‘Huwelijk. Brussel. Debuteren. Insomnia’, somt ze de titels van de dagboeken op. ‘En dan? Therapie? Hysterie? Wat moet ik doen voor ik Harmonie kan schrijven?’

Het begon nochtans zo mooi, met die jongen uit haar klas die zei dat ze hem voor chocola altijd wakker mocht maken, al was het drie uur ’s nachts, wat ze natuurlijk meteen probeerde. Echt verliefd werd ze tijdens de klassieke Romereis, toen hij in het Vaticaans Museum deed alsof hij een marmeren Cleopatra kuste. Meer nog dan met hem wilde ze op dat moment Cleopatra zijn, besefte ze nadien. En ze werd Cleopatra, waarna ze samen Pompeii en Herculaneum bezochten. Ze waren gelukkig en…Lees verder

Bregje Hofstede (1988) schrijver, journalist en columnist bij De Correspondent debuteerde in 2014 met de roman 'De hemel boven Parijs'. Twee jaar later verscheen 'De herontdekking van het lichaam' over haar burn-out. In 'Drift' onderzoekt Hofstede de relatiebreuk met haar middelbare schoolliefde. Op een winteravond verlaat zij het echtelijke appartement in Brussel, met in haar rugzak de dagboeken die zij gedurende de relatie heeft bijgehouden. Zij probeert er achter te komen waar en hoe het is misgegaan. Zij gebruikt daarvoor haar dagboeken, een logboek dat haar ouders over haar jeugd bijhielden en haar ongepubliceerde debuutroman 'Welp'. De verschillende verhalen zijn slim in elkaar gevlochten en laten steeds een andere kant van de hoofdpersoon Bregje Hofstede zien. Na een zwerftocht van 40 dagen door de stad, overnachtend op verschillende adressen, trekt zij de conclusie dat het niet goed meer zal komen. Shortlist Libris Literatuur Prijs 2019.

Over Bregje Hofstede

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Marc Verschooris

Bregje Hofstede (1988) is een Nederlandse feministische journalist, columnist, schrijver en activist.

Biografie

Hofstede studeerde kunstgeschiedenis en Frans in Utrecht, Parijs en Berlijn. Ze schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en is correspondent Nieuw Feminisme bij online journalistiek platform De Correspondent.

Haar debuutroman De hemel boven Parijs is vertaald in het Duits en Deens. Hij werd genomineerd voor onder andere de Libris Literatuur Prijs, de Anton Wachterprijs en de Gouden Boekenuil.

Haar tweede roman Drift stond op de shortlist van de Libris Literatuur Prijs 2019.

Hofstede is lid van Extinction Rebellion en medeoprichter van feministische actiegroep De Bovengrondse en van Stichting Nationaal Heksenmonument.

In 2019 nam ze deel aan het winterseizoen van De Slimste Mens en hield dit twee afleveringen vol.

Eind december 2019 verhuisde ze m…Lees verder op Wikipedia