Boek
Nederlands

De kaneelwinkels ; Sanatorium Clepsydra

Bruno Schulz (auteur), Gerard Rasch (vertaler), Arjan Peters (nawoord)
Verhalen over de jeugd van de auteur in een Pools provinciestadje.
Bevat
Titel
De kaneelwinkels ; Sanatorium Clepsydra
Auteur
Bruno Schulz
Vertaler
Gerard Rasch
Nawoord
Arjan Peters
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Pools
Oorspr. titel
Sklepy cynamonowe ; Sanatorium pod klepsydra
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2015
382 p. : ill.
ISBN
9789029090636 (hardback)

Besprekingen

Bundeling van twee klassieke meesterwerken. Bruno Schulz (1892-1942), de Joodse schrijver en beeldend kunstenaar die op straat door de SS werd doodgeschoten, is meer dan de Poolse Proust. In deze twee boeken wil hij het jeugdparadijs in en rond de stoffenwinkel aan het plein van Drohobycz (toen in Galicië, Habsburg; nu Oekraïne) terugroepen in woorden. De taal is zintuiglijk, poëtisch en wellustig. Onvergetelijk zijn de portretten van de grootvader en de vader, de handelsreiziger die vergeleken wordt met een kakkerlak. De heilige eerbied voor de voortschrijdende tijd is essentieel. Dieren en weersomstandigheden zijn even belangrijk als 'de straat van de krokodillen' vol winkelmeisjes. De zinnen zinderen van leven in gezin, straat en stad. Met een nawoord van Arjan Peters en van vertaler Gerard Rasch. Met enkele door de auteur vervaardigde illustraties.

Over Bruno Schulz

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door User:E-paprykarz

Bruno Schulz (Drohobycz, 12 juli 1892 - Drohobycz, 19 november 1942) was een Pools schrijver, schilder en graficus.

Schulz werd geboren Drohobycz in Galicië, een kleine provinciestad in het westelijk deel van de huidige Oekraïne, waar hij het grootste deel van zijn leven woonde, en dat later het decor zou vormen van zijn literair werk. Hij geldt naast Stanisław Ignacy Witkiewicz (Witkacy, 1885-1939) en Witold Gombrowicz (1904-1969) als een van de belangrijkste Poolse prozaschrijvers van de 20e eeuw. Daarnaast was hij een begaafd graficus.

Kunstenaar

Bruno Schulz werd in 1892 geboren in Drohobycz, in Galicië, dat toen deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaars keizerrijk. Zijn vader Jakub Schulz bezat een bescheiden winkeltje in textiel. Al op vroege leeftijd legde Schulz een bijzondere liefde voor de beeldende kunst aan de dag. Later zou hij over de betekenis van zijn jeugd voor zijn latere kunstenaarschap aan Stanisła…Lees verder op Wikipedia