Boek
Nederlands

Een odyssee : een vader, een zoon, een epos

Daniel Mendelsohn (auteur), Peter Verstegen (vertaler)
Titel
Een odyssee : een vader, een zoon, een epos
Auteur
Daniel Mendelsohn
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
An odyssey
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2018
364 p.
ISBN
9789403110509 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Van zoon voor vader

Mendelsohns metier zorgt ervoor dat zijn woordenslangen het leestempo niet wurgen, maar met volle kracht vooruit stuwen.

 

Op een dag vraagt de vader van Daniel Mendelsohn (1960) of hij het werkcollege van zijn zoon over de Odyssee van Homerus mag bijwonen. De zoon doceert klassieke literatuur aan Bard College, een kleine universiteit in de staat New York.

De vader, intussen tachtig en met pensioen, had eerst voor een ruimtevaartbedrijf gewerkt en was daarna benoemd tot professor in computerwetenschap aan Hofstra University, ook in New York. Mendelsohn senior mag bij het college zijn waar zich met een stel eerstejaarsstudenten een nu eens vermakelijk bruisende, dan weer vechtlustige discussie ontspint over de betekenis van de zwerftocht van Odysseus. Die Griekse held zou na de oorlog om Troje tien jaar nodig hebben om naar zijn thuiseiland Ithaca terug te keren, waar zijn vrouw Penelope, zijn zoon Telemachus en zijn vader Laërtes op hem wachtten.

Meer dan herkauwen

Een vader, een zoon, een epos, luidt de ondertitel van Een odyssee. De lezer wordt meteen ingeprent dat het boek …Lees verder

Zo vader, zo zoon

Daniel Mendelsohn krijgt in zijn lessen over Homerus zijn bejaarde vader op bezoek. Met de Odyssee overbruggen ze onverwachts de generatiekloof.

De vader van Daniel Mendelsohn is 81 wanneer hij vraagt of hij Daniels lessenreeks over het oud-Griekse epos van Homerus, de Odyssee, mag bijwonen. De wiskundige, 'de man die nooit loog', en zijn intellectuele zoon, die classicus en criticus werd, hebben na lastige tienerjaren weliswaar een zekere verstandhouding ontwikkeld, maar de vraag komt voor Daniel Mendelsohn toch als een verrassing. Hij geeft les aan Bard College in Annandale-on-Hudson, New York, zo'n drie uur met de auto van het ouderlijke huis vandaan. Om zijn vader de lange winterse rit heen en weer te besparen, laat Daniel zijn vader Jay geregeld bij hem logeren. Jay slaapt dan in het bed (een vertimmerde deur) dat hij indertijd zelf maakte voor de jonge Daniel.

Wanneer Daniel zijn klasje freshmen inwijdt in de betekenissen van de Odyssee, luistert Jay. Of dat is toch de bedoeling. Net zoals voor de Odyssee, het epische gedicht over de Griekse held die er na de Trojaanse oorlog tien jaar over doet om weer thuis t…Lees verder

Autobiografische roman. De schrijver en docent klassieke talen (1960) vertelt hoe zijn 80-jarige vader, een wiskundige, college bij hem gaat volgen over de Odyssee en hoe de bestudering van dit oude Griekse epos hun relatie verdiept. Het verhaal over vader en zoon is vervlochten met het verhaal van Odysseus, de Griekse strijder die na de val van Troje een mythische tocht vol ontberingen maakt voordat hij op zijn geliefde eiland Ithaca herenigd wordt met zijn vrouw Penelope en zijn zoon Telemachus. De colleges geven de lezer het gevoel zelf in de collegebank te zitten. Daniel Mendelsohn stimuleert zijn studenten (en de lezer) om zelf de Odyssee te lezen. De classicus wijst op de spiegels die de lezer in de Odyssee kan ontdekken en hem confronteren met zichzelf. Het ontroerende portret dat Mendelsohn van zijn vader en van zijn ouders’ huwelijk schetst, is deels een hommage, deels aanleiding om zijn eigen levenskeuzes onder ogen te zien. Een eerbetoon aan de Odyssee! Daniel Mendelsohn de…Lees verder

Zoon zoekt vader

Mendelsohn paart essayistiek aan biografie en betoont zich een schitterende gids.

'Een Odyssee' noemt Daniel Mendelsohn -Amerikaans classicus, schrijver, vertaler - zijn boek over de zoektocht naar zijn vader. Hij had het ook 'De Odyssee' kunnen noemen want behalve over de relatie van zoon Daniel zelf tot zijn vader, gaat het in even grote mate over 'de' Odyssee, die van Homerus' held Odysseus.

In 2011 vraagt Daniels vader Jay, 81 jaar oud, wiskundige in ruste, of hij de colleges van zijn zoon over de Odyssee mag bijwonen. Ongebruikelijk natuurlijk, en misschien ook ongemakkelijk, vader volgt college bij zoon, maar Daniel stemt toe. Het leidt niet alleen tot een prachtige tocht door de klassieke Odyssee maar ook tot een verhaal over hun eigen relatie en in zekere zin tot een biografie van Jay's leven, zoals Daniel betoogt dat Homerus' Odysseusverhaal ook een soort biografie van de held oplevert.

Er zijn wel overeenkomsten tussen beide geschiedenissen, maar het is geen een-op-eenverhouding. Terwijl Daniel en zijn studenten, als ware filologen, achte…Lees verder