Boek
Engels

Black swan green

David Mitchell (auteur)
Een 13-jarige jongen probeert in een Engels stadje in 1982 de overgang van kind naar puber te maken, waarbij hij ernstig wordt gehinderd door pestkoppen op school en zijn eigen gestotter.
Titel
Black swan green / David Mitchell
Auteur
David Mitchell 1969-
Taal
Engels
Uitgever
London: Sceptre, 2006
371 p.
ISBN
0-340-82279-1 0-340-83926-0

Andere talen:

Besprekingen

Jason Taylor is een dertienjarige jongen die in 1982 in het Engelse stadje Black Swan Green (c.f. titel) de overgang moet maken van kind naar puber. Zijn wereld bestaat uit James Bond, Duran Duran, de Falkland-oorlog, liefdesperikelen van oudere zussen en pestkoppen op school, maar binnenin hem leeft een dichter wiens gedichten (uiteraard anoniem gepubliceerd, want poëzie is voor watjes) in schril contrast staan met zijn ernstige gestotter. Eerdere romans van deze schrijver waren vaak uiterst complexe en ingewikkeld vertelde verhalen; dit boek is echter helder en ontroerend. De strijd van Jason is er een die we allemaal hebben gestreden; in zijn leven overheersen de donkere periodes, maar de uiteindelijke afwikkeling van het verhaal is vol hoop en kracht zonder geforceerd-optimistisch of sentimenteel te worden. Een prachtige ontwikkelingsroman, vaak rauw, vaak ook grappig en altijd aangrijpend.

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia