Boek
Engels

The thousand autumns of Jacob de Zoet

David Mitchell (auteur)

The thousand autumns of Jacob de Zoet

Een nieuwe ambtenaar van de VOC arriveert op het eiland Desima, de enige plaats waar contact met Japan mogelijk is, om er onderzoek te verrichten naar fraude met VOC-eigendommen.
Titel
The thousand autumns of Jacob de Zoet
Auteur
David Mitchell 1969-
Taal
Engels
Editie
3
Uitgever
London: Sceptre, 2011 | Andere uitgaves
560 p. : ill.
ISBN
9780340921593 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Kameleoneske literatuurIn 2007 werd de Britse auteur David Mitchell door Time magazine verkozen als een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Hij werd geselecteerd als de grondlegger van de eenentwintigste-eeuwse roman, met als summum het sublieme Wolkenatlas, waarin de grenzen van tijd, plaats, personage en stijl overstegen werden. Mitchell zelf is veel bescheidener over zijn prestaties. Met beide voeten op de grond timmert hij verder aan een sterk vervlochten oeuvre waarbinnen elk boek een hoofdstuk vormt.

Zo ook zijn nieuwste roman The Thousand Autumns of Jacob de Zoet (vert. De niet verhoorde gebeden van Jacob de Zoet), waarbinnen Mitchell alle registers van de histo­rische roman opentrekt. Het boek speelt zich af in de Japanse havenstad Nagasaki eind achttiende, begin negentiende eeuw. Op dat moment was het Japan van het Tokugawa-shogunaat, waarin het christendom na de bekeringsdrang van de Portugezen streng verbode…Lees verder
Het eilandje Desima voor de kust van Nagasaki, een handelspost van de VOC, is lange tijd Japans enige venster op de rest van de wereld. De VOC heeft het monopolie op de handel met Japan. Hier arriveert in 1799 Jacob de Zoete als accountant, want er is sprake van corruptie onder de handelaren en het personeel van de VOC: er verdwijnt te veel handel in hun zakken. Terwijl hij zijn werk doet en kennismaakt met de ingewikkelde procedures in het handelen met de Japanners, leert hij een beetje Japans en wordt verliefd op een Japanse vroedvrouw die met hulp van een Nederlandse geleerde de medische kennis in Japan wil vergroten. Ook raakt hij betroken bij de intriges op het eilandje, krijgt zelfs met moord te maken, maar weet niet dat intussen de macht van de VOC voorbij is. Een bijzondere roman van een auteur die eerder terecht genomineerd is geweest voor de Booker Prize. De schrijver laat de lezer kennismaken met een exotische wereld, beschrijft trefzeker het verschil tussen twee culturen e…Lees verder

Over David Mitchell

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell (Southport, 12 januari 1969) is een Brits auteur. Zijn werk kenmerkt zich door een enorme verscheidenheid aan stijlen en vormen waarmee hij vele verhaallijnen door elkaar vlecht. In zijn boeken staat Japan vaak centraal. De personages uit zijn verhalen komen vaak in meerdere werken terug, bijvoorbeeld in het ene boek als tiener in 1920 en in het andere boek als oude dame in 1980.

Hij woonde lange tijd in Japan. In 2007 stond hij op de lijst van 100 invloedrijkste personen van het Amerikaanse opinieblad Time.

Boeken

Ghostwritten

Zijn debuutroman Ghostwritten (De Geestverwantschap, ISBN 0375724508, 1999) kreeg veel lovende kritieken. Hij ontving hiervoor de Llewellyn Rhys-prijs.

Er zijn negen verhaallijnen, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, maar subtiel met elkaar in verband staan. Ze hebben steeds een andere ik-figuur en spel…Lees verder op Wikipedia