Boek
Nederlands

Geheimen : roman

Domenico Starnone (auteur), Manon Smits (vertaler)
Pietro en Teresa proberen hun tumultueuze relatie te bestendigen door elkaar een gruwelijk geheim te vertellen maar als ze toch uit elkaar gaan en Pietro met Nadia trouwt, blijft de angst dat zijn geheim openbaar wordt hem achtervolgen.
Onderwerp
Relaties, Geheimen
Titel
Geheimen : roman
Auteur
Domenico Starnone
Vertaler
Manon Smits
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Confidenza
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2021
174 p.
ISBN
9789025471606 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Pietro en Teresa hebben een tumultueuze relatie van aantrekken en afstoten. Om de relatie te bestendigen, vertellen ze elkaar hun meest gruwelijke geheim. Desondanks gaan ze daarna snel uit elkaar. Tijdens zijn huwelijk met Nadia houdt Pietro, die naast zijn leraarschap succes heeft met boeken over onderwijs, voortdurend de angst dat Teresa hem met zijn geheim zal ruïneren. Om dat gevaar te bezweren, blijft hij via een briefwisseling contact houden met Teresa. Als Pietro Teresa bij een lezing live ontmoet, blijkt zij de gevoelens die Pietro koestert voor zakelijk contact Tilde, juist te hebben ingeschat. Reden voor Pietro om nog meer op zijn hoede te zijn. Starnone (1943), die zelf in het onderwijs gewerkt heeft, vertelt in zijn vijftiende roman eerst het verhaal van Pietro door diens ogen, vervolgens ontwikkelingen een kleine veertig jaar later vanuit het perspectief van Pietro’s dochter Emma en ten slotte laat hij Teresa aan het woord. Zo schotelt hij de lezer een vernuftig psycholo…Lees verder

Over Domenico Starnone

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door memedesimo

Domenico Starnone (Saviano, 15 februari 1943) is een Italiaanse schrijver, scenarist en journalist.

Starnone werd geboren in Saviano, nabij Napels. Hij heeft voor verschillende kranten en tijdschriften gewerkt en schreef meestal over zijn periode als leraar.

In 2006 gingen er geruchten dat Starnone de succesvolle schrijfster Elena Ferrante is. Starnone heeft evenwel altijd ontkend. Starnone is getrouwd met Anita Raja, een literaire vertaler die in 2016 door een Italiaanse journalist op grond van de geldstromen werd aangewezen als de persoon achter het pseudoniem. In 2017 werd op grond van tekstvergelijking (waar overigens geen tekst van Raja in meegenomen was) geopperd dat hij toch achter het pseudoniem Elena Ferrante schuil zou gaan. Een mogelijkheid is ook dat Raja en Starnone het gezamenlijk geschreven hebben.

Bibliografie