Besprekingen

Dit boek over het leven van auteurs ouders heeft een fictief en een feitelijk deel. Deel 1 is een korte roman over hoe hun leven mogelijk geweest was zonder de Eerste Wereldoorlog. Ze groeiden op in Colchester: Alfred wilde geen kantoorbaan, ging bij een boer werken, trouwde met een verpleegster, kreeg tweelingzonen. Emily werd verpleegster in Londen, trouwde met een arts en deed na zijn dood veel charitatief werk. Deel 2 vertelt hoe het echt was: Alfred kwam nooit heen over zijn ervaringen in de loopgraven. Na een beenamputatie leerde hij verpleegster Emily kennen, wier verloofde omkwam in de oorlog. In 1924 wilden ze in Rhodesië opnieuw beginnen, maar kenden weinig geluk. Dit nieuwe boek van de Britse winnares (1919) van de Nobelprijs voor Literatuur 2007 is in Engeland goed besproken. Het is juist door de combinatie van boeiende, sfeervolle roman over wat had kunnen zijn en het schrijnende feitelijke verhaal over hoe het echt was heel indringend en geeft belangrijke info over auteu…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia