Boek
Nederlands

De barmhartige terroriste

Doris Lessing (auteur)

De barmhartige terroriste

Binnen een groep Londense krakers ontstaan conflicten en tegenstellingen als zij hun radicale politieke opvattingen in daden willen omzetten.
Onderwerp
Kraakbeweging
Titel
De barmhartige terroriste
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The good terrorist
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2009
346 p.
ISBN
9789044613469

Besprekingen

Londen onder Thatcher. De dertiger Alice Mellings heeft al een heel leven achter de rug waarin ze van het ene kraakpand naar de andere commune is getrokken. Ze is vervreemd geraakt van haar ouders en heeft een complexe liefdesrelatie met de homoseksuele Jasper. Ze richt al haar energie in het opknappen van een zwaar vervuilde woning, die ze deelt met een onsamenhangende groep communisten en outsiders. De harde kern verlangt naar ‘het echte werk’ en probeert aansluiting te vinden bij de IRA. De roman is voor alles een diepgravend psychologisch portret van de instabiele Alice. Haar emoties zijn groot: van diepe liefde tot nietsontziende haat. Ze wil helpen, maar schept steeds nieuwe problemen. Soms lijkt ze een meesterlijk inzicht in haar situatie te hebben om vervolgens niet te zien dat haar leven onherstelbaar uiteenvalt. Nobelprijswinnares Doris Lessing legt op meedogenloze wijze de dynamiek en de psychologie van een extremistische groep bloot. Paperback met kleine druk.

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia