Boek
Nederlands
In de oertijd leven vrouwen harmonisch naast elkaar, totdat er op onverklaarbare wijze plotseling jongetjes worden geboren.
Onderwerp
Man-vrouwrelatie
Titel
De kloof
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The cleft
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2008
159 p.
ISBN
9789044611717

Besprekingen

Doris Lessing (1919) werd door een wetenschappelijk artikel, waarin werd gesteld dat de mens in aanleg waarschijnlijk vrouwelijk is, geïnspireerd tot een vertelling 'over wat misschien is gebeurd toen Kloven (vrouwen) voor het eerst een jongensbaby baarden.' Een mannelijke historicus uit de Romeinse tijd (zijn verhaal wordt steeds voorafgegaan door een tekeningetje van een adelaar) onderzoekt een pak documenten waarin de eerste, oudste verhalen van de mensheid op papier zijn vastgelegd door opeenvolgende vrouwelijke historici. Hij tracht deze verhalen te verwerken tot een geschiedschrijving, maar hij heeft grote moeite met deze verhalen waarin vrouwen maatgevend zijn. In de eerste verhalen zien de vrouwen de eerste jongetjes als Monsters. Langzamerhand echter worden de vrouwen door het anderszijn van de mannen gedwongen over zichzelf na te denken. Zo ontwikkelen beide groepen zich, eerst in verzet, maar later in medeleven, tot persoonlijkheden. De mythe over de man en de vrouw wordt …Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia