Boek
Engels
Bij een jong stel dat droomt van een groot huis en veel kinderen verloopt alles naar wens totdat het vijfde kind wordt geboren.
Titel
The fifth child
Auteur
Doris Lessing
Taal
Engels
Uitgever
London: Harper Perennial, [2010?]
159 p.
Aantekening
Wordt vervolgd door: Ben, in the world
ISBN
9780586089033 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Geheel tegen de opvattingen van de jaren zestig van de 20e eeuw in hebben David en Harriet dezelfde toekomstdroom: een groot huis, veel kinderen, liefde, trouw en geborgenheid. De eerste jaren van hun huwelijk is alles idylilisch, maar als Harriet voor de vijfde keer zwanger is, loopt het mis. De baby beweegt zich onrustbarend vroeg en heftig. Na een zware bevalling ontwikkelt hij zich lichamelijk enorm snel, maar blijft geestelijk achter. Zijn primitieve kracht vormt een bedreiging voor zijn omgeving en zijn aanwezigheid verstoort onherroepelijk de droom van het gelukkige gezin. Harriet voert een eenzaam en uitputtend gevecht om voor hem te blijven zorgen en van hem te houden, maar ze bevindt zich tegenover een duister grensgebied van de menselijke natuur, waar ze niet tegenop kan. Deze roman, geheel verschillend van vorig werk van deze schrijfster, is briljant door zijn eenvoud van opzet en gedachte. Adembenemende literatuur: om in één ruk uit te lezen, wat ook de bedoeling is want …Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia