Boek
Nederlands

Het verhaal van Generaal Dann, Mara's dochter, Griot en de sneeuwhond

Doris Lessing (auteur)

Het verhaal van Generaal Dann, Mara's dochter, Griot en de sneeuwhond

In een verre toekomst probeert een jonge generaal een levensvatbare samenleving op te bouwen in een barre wereld waar oude kennis en emotionele waarden verloren zijn gegaan. Vervolg op 'Mara en Dann'.
Titel
Het verhaal van Generaal Dann, Mara's dochter, Griot en de sneeuwhond
Auteur
Doris Lessing
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The story of General Dann and Mara's daughter, Griot and the snow dog
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
251 p.
ISBN
90-446-0690-5

Andere talen:

Besprekingen

Zelfstandig vervolg op 'Mara en Dann'*. Het verhaal speelt zich af in de verre toekomst, waarin alle wetenschappelijke kennis verloren is gegaan en er geen ruimte is voor cultuur. Steden zijn verdwenen en de natuur is vijandig. De nu volwassen Dann geeft tegen zijn wil leiding aan vluchtelingen en overlevers van de oorlog. Hij raakt geobsedeerd door een bibliotheek uit de oude tijden, die door natuurgeweld teloor dreigt te gaan. Geschreven als een odyssee, met magisch-realistische facetten. Hoewel het boek zelfstandig te lezen moet zijn, is het moeilijk om in het verhaal te komen, omdat de kaders nergens vermeld worden. Het duurt lang voordat de lezer door heeft dat het om een fantasiewereld gaat in de toekomst. Bovendien kent het boek geen hoofdstukkenindeling en zijn er weinig pauzes in de teksten. Het is niet duidelijk wat Lessing met dit boek wil zeggen. De karakters komen niet echt tot leven. Het boek bevat te weinig avontuur voor fantasy-lezers en te weinig visie voor de Lessing…Lees verder

Over Doris Lessing

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door No machine-readable author provided. Elya assumed (based on copyright claims).

Doris Lessing, meisjesnaam: Doris May Tayler (Kermanshah (Perzië), 22 oktober 1919 – Londen, 17 november 2013), was een Brits schrijfster, in 2007 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Haar werk weerspiegelt diepgaande betrokkenheid bij politieke en menselijke problemen, maar is ook autobiografisch en beschrijft dan haar Afrikaanse jeugdervaringen.

Biografie

Doris Lessing werd geboren als dochter van een Britse officier en een verpleegster. Het gezin verhuisde in 1924 naar Rhodesië (thans Zimbabwe), waar Doris Lessing tot 1949 bleef wonen. Ze volgde er de lagere school en verliet de ouderlijke woning toen ze vijftien jaar was.

In 1937 verhuisde Lessing naar Salisbury, waar ze telefoonoperator werd; ze trouwde daar met haar eerste man, Frank Wisdom. Ze kreeg twee kinderen met hem voordat ze in 1943 van hem scheidde.

In de "communist book club" ontmoette ze haar tweede man, Gottfried Lessing, met wi…Lees verder op Wikipedia