Boek
Nederlands

Het boek van alle angsten

Emy Koopman (auteur)
+1
Het boek van alle angsten
×
Het boek van alle angsten Het boek van alle angsten

Het boek van alle angsten

Emy Koopman (auteur)
Genre:
Twee jongeren evolueren van 'onschuldige’ studenten naar slachtoffers van een ‘pestkopmaatschappij’.
Titel
Het boek van alle angsten
Auteur
Emy Koopman 1985-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2020
335 p.
ISBN
9789044634228 (paperback)

Besprekingen

‘Leer beter bang te zijn’ is het devies van de psychologe, annex onderzoekjournaliste Emy Koopman (1985) in deze dystopische roman. In de eerste helft van het boek tellen de hoofdstukken af, van de nog zeer herkenbare jaren 2010 naar de datum van de ‘ramp’, tien jaar later. De lezer volgt afwisselend het parcours van Viko en Fana. Aanvankelijk nog frêle scholieren, Viko op zoek naar zijn identiteit - hij kampt met zijn homoseksualiteit en liefde voor vreemde diersoorten en planten - en Fana, dochter van een Iraanse moeder met een droom om astronaut te worden doch finaal psychologie verder studeert. Tien jaar later treft de lezer de protagonisten terug, de ene als zorgverlener, de ander als bioloog, inclusief het gevecht met hun angsten om zich aan te passen. Vanaf p.141 schetst het tweede deel van het boek, een dystopisch beeld van een tot ‘pestkopmaatschappij’ herleide leefwereld. Bedrijven die inspelen op angst, de invloed van sociale media en de reactie hierop naar de bevolking. De…Lees verder

Over Emy Koopman

Emy Koopman (1985) is een Nederlandse schrijver, journalist en presentatrice. Ze schrijft onder andere voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant, de Correspondent en hard//hoofd.

Koopman studeerde literatuurwetenschap en klinische psychologie. In 2016 debuteerde ze met de roman Orewoet die werd genomineerd voor De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut en voor de Fintro Literatuurprijs. In augustus 2020 verscheen haar tweede roman Het Boek van Alle Angsten.

Voor de VPRO presenteert zij in 2020 de vijfdelige reisserie Paradijs Canada.

Externe link

  • Website Emy Koopman
Lees verder op Wikipedia