Boek
Nederlands

Emiel en zijn detectives

Erich Kästner (auteur), Walter Trier (illustrator), Elly Schippers (vertaler)
+1
Emiel en zijn detectives
×
Emiel en zijn detectives Emiel en zijn detectives
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Als Emiel in de trein in slaap valt, wordt hij beroofd van zijn geld. Met een stel vrolijke Berlijnse vriendjes beleeft hij een spannend avontuur bij de achtervolging van de dief. Vanaf ca. 10 jaar.
Titel
Emiel en zijn detectives
Auteur
Erich Kästner
Illustrator
Walter Trier
Vertaler
Elly Schippers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Emil und die Detektive
Uitgever
Amsterdam: Lebowski, 2014
143 p. : ill.
ISBN
9789048821297 (paperback)

Besprekingen

Welk enigszins avontuurlijk kind klinkt een plechtige waarschuwing als "Het is nu eenmaal niet zonder gevaar [...]. Wie bang is, kan maar beter gaan slapen" niet als muziek in de oren? Het zijn de woorden van de kleine Emiel, het hoofdpersonage uit Emiel en de detectives, een 'roman voor kinderen' die nu al precies 80 jaar lang de fantasie van menig lezer(tje)s op hol doet slaan. Geen onbegrijpelijke keuze dus van Atlas om na Dubbele Lotje (De Leeswelp 2008, p. 181) nu ook Kästners eerste kinderboek in een nieuwe vertaling heruit te geven. Net als Dubbele Lotje is ook Emiel en de detectives een verhaal dat schittert in zijn geniale eenvoud. Emiel gaat naar zijn oma in Berlijn. Hij moet haar een som geld overhandigen. Omdat zijn moeder de kost moet verdienen, neemt Emiel in zijn eentje de trein. Onderweg wordt het geld waarvoor zijn moeder zo hard gewerkt heeft, gestolen. Samen met een bende Berlijnse straatjongens zet Emiel de achtervolging in op de …Lees verder
Een vertaling van het aloude verhaal uit 1929. Emiel reist alleen met de trein naar zijn oma in Berlijn. In de trein raakt hij 140 mark kwijt, die hij voor zijn oma heeft meegekregen. Omdat hij een man uit de coupé verdenkt van diefstal, volgt hij hem in de stad. Daarbij wordt hij geholpen door Gustaaf en zijn detectivevriendjes. Een gedateerd verhaal (gebruik van mark, postwissels) dat erg langzaam op gang komt. Als de kinderen eenmaal de achtervolging inzetten, wordt het verhaal spannend en humoristisch. Het is in korte hoofdstukken verdeeld, goed vertaald, en in een vlotte stijl geschreven. Het bevat vele pentekeningen, die een goed beeld van de tijd van rond 1930 weergeven. Een aardig verhaal waarin een hoofdrol voor kinderen is weggelegd. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Erich Kästner

Erich Kästner kan verwijzen naar:

  • Erich Kästner (schrijver)
  • Erich Kästner (veteraan)


Lees verder op Wikipedia