Boek
Nederlands

Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren

Erik Scherder (auteur)
+1
Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren
×
Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren

Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren

Wetenschappelijk onderbouwd pleidooi om meer te bewegen en zo geestelijk verval en ouderdomsziekten af te remmen.
Titel
Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen kan activeren
Ook verschenen als
Laat je hersenen niet zitten : hoe lichaamsbeweging de hersenen jong houdt
Auteur
Erik Scherder
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2017
229 p., [16] p. platen : ill.
ISBN
9789025307219 (paperback)

Besprekingen

De auteur is een mediagenieke hoogleraar neuropsychologie (UvA) en bewegingswetenschappen (RUG) die door zijn studenten op handen gedragen wordt. Dat is niet verwonderlijk wanneer je dit boek leest. Hij geeft een wetenschappelijk onderbouwd, enthousiasmerend betoog tot meer bewegen. Niet zitten in het verpleeghuis, de gevangenis en liggen in het ziekenhuis, maar erin bewegen! Dit geldt zelfs voor de kauwspieren. Hij toont in vele studies aan dat dertig minuten daags actief bewegen de cognitie verbetert en de kans op ouderdomsziekten vermindert. Hij heeft een missie maar ziet ook dat er veel tegenstrijdig en nog niet-gedaan onderzoek is. Dit boek zou je eigenlijk kauwgum kauwend en lopend moeten lezen. Het is voor iedereen een aanrader omdat de inhoud voor ieder van ons van toepassing is. Met uitstekende verwijzingen en een register; vlot geschreven, nergens saai.

Over Erik Scherder

CC BY 3.0 - Foto van/door DWDD

Erik Johan Anton (Erik) Scherder (Amsterdam, 1 december 1951) is een Nederlandse hoogleraar neuropsychologie die verbonden is aan de Vrije Universiteit in Amsterdam (VU).

Scherder doorliep eind jaren zeventig de opleiding tot fysiotherapeut en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Daarna volgde hij aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie psychologie, met een specialisatie in neuropsychologie, waarin hij in 1995 promoveerde bij Dick Swaab.

In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan diezelfde universiteit. Daarna volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen (RuG). Enkele jaren later keerde hij terug naar de VU in Amsterdam, waar hij sindsdien als hoogleraar leiding geeft aan de afdeling klinische neuropsychologie. Door beide universiteiten heeft Scherder onderwijsprijzen toegekend gekregen. Zo werd hij in 2008 verkozen tot RuG-Docent van het jaar en won hij in 2009 de V…Lees verder op Wikipedia