Boek
Nederlands

Atheïsme

Algemene informatie over het athei͏̈sme in verleden en heden, met een weerlegging van de gangbare godsbewijzen.
Onderwerp
Atheïsme
Extra onderwerp
Brugensia, Brugse auteur
Titel
Atheïsme
Auteur
Etienne Vermeersch
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: Luster, 2010
62 p.
ISBN
9789460580529 (paperback)

Besprekingen

De bekende filosoof en ethicus doet met dit boekje uit de reeks 'De essentie' een poging om algemene informatie over het atheïsme te geven. Na een inleiding over het begrip 'atheïsme' en enkele beschouwingen over atheïsme in de oudheid, volgt een schets van het moderne atheïsme, met Spinoza als grondlegger, en Meslier, Diderot, baron d'Holbach, Feuerbach, Marx en Nietzsche. De auteur weerlegt niet alleen de klassieke godsbewijzen, maar brengt ook argumenten tegen het godsbestaan naar voren. Allereerst zijn er argumenten gebaseerd op de analyse van Gods eigenschappen. Daarna volgen argumenten vanuit de naturalistische benadering van de wereld en ten slotte is er de reeks argumenten rond 'de Openbaring', die niet alleen doodslag en oorlog goedkeurt, maar ook slavernij en de scheiding van mensen in 'goeden' en 'kwaden' (het laatste oordeel). Het laatste hoofdstuk geeft belangrijke recente theïstische en atheïstische standpunten weer. De auteur analyseert kritisch het fenomeen van het ath…Lees verder

Over Etienne Vermeersch

Etienne Vermeersch (Sint-Michiels, 2 mei 1934 – Gent, 18 januari 2019) was een Belgisch filosoof, ethicus, klassiek filoloog, scepticus en opiniemaker. Hij was hoogleraar en ere-vicerector aan de Universiteit Gent.

Levensloop

Afkomst en jeugdjaren

Vermeersch' vader, Cyriel, was een smid en spoorwegarbeider. Hij was geboren in Aartrijke in 1899, zoon van August en Elisa Martens. Vermeersch zijn moeder Clara Willaert was geboren in Leke in 1900, dochter van Emiel en Florence Waermoes. Zij had vroeger ‘gediend’ bij adellijke families en hoge bourgeoisie.

Zijn vader was zijn loopbaan begonnen als stoker bij de spoorweg (den iezerweg); was met de crisis van de jaren 30 afgedankt en was dan opnieuw smid geworden en handelaar in kachels, wasmachines, enz. In 1936 is hij opnieuw begonnen bij de spoorweg en bracht het tot machinist, wat hij tot zijn pensioen gebleven is.

Lees verder op Wikipedia