Strip
Nederlands

De 4,5de dimensie

Fabien Vehlmann (scenarist), Gazzotti (illustrator)
In de reeks:
Alleen; 6
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Aan het einde van de eerste cyclus, deden de vijf kinderen een verbijsterende ontdekking: ze zijn dood. Intussen reageren ze allemaal anders op die macabere vaststelling: Camille besluit hun begrafenis te regelen, Yvan wil een sessie van omgekeerd spiritisme organiseren om contact te maken met de levenden, Leila wil haar eigen dood onderzoeken en Dodji blijft zoeken hoe hij van deze plek wegkomt.
Titel
De 4,5de dimensie / scenario Vehlmann ; tekeningen Gazzotti
Scenarist
Fabien Vehlmann
Illustrator
Gazzotti
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Uitgever
[Brussel]: Dupuis, 2020 | Andere uitgaves
48 p. : ill.
ISBN
9789031431366 (paperback)

Besprekingen

De spannende en mysterieuze reeks ‘Alleen’ is het nieuwste project van ‘Soda’-tekenaar Bruno Gazzotti, in samenwerking met scenarist Fabien Vehlmann. Van deze reeks verschenen bij uitgeverij Dupuis sinds 2007 zes delen, die samen de eerste cyclus vormen: Spoorloos en De meester van de messen (beide 2007), De stam van de haai (2008), De rode cairns (2009), en In het oog van de maalstroom (2010) en De 4,5de dimensie (2011). Het uitgangspunt van de reeks is goed gekozen en biedt heel wat mogelijkheden: vijf kinderen worden op een dag helemaal alleen in hun verlaten thuisstad wakker. Alle volwassenen zijn verdwenen en ook de andere kinderen zijn nergens te bekennen. In eerste instantie is de plotse vrijheid voor de kinderen een feest: er is niemand meer die hen zegt wat ze wel of niet mogen of moeten doen, en ze leven zich dan ook volop uit met allerhande kattenkwaad. Na een tijdje beginnen ze zich echter vragen te stellen over de oorzaak van het…Lees verder
Deze stripserie verhaalt over vijf kinderen die na een apocalypse zijn achtergebleven in een stad. Ze hebben een andere groep kinderen ontmoet (de 'stam van de haai'); nu komen ze bij elkaar in de stad. Binnen deze grote groep ontstaat rivaliteit en strijd om delen van de stad. Alle verhaalelementen van de vorige delen komen in dit deel bij elkaar. De onwerkelijke situatie leidt tot de vraag: zijn de kinderen zelf dood of leven ze nog? Dit geeft een extra, maar moeilijk begrijpbare dimensie aan het verhaal dat knap opgebouwd is. Steeds blijft de vraag hangen: wat is er gebeurd en waar zijn de volwassenen? Origineel en fraai uitgevoerd stripverhaal met mooie sfeervolle tekeningen die passend zijn ingekleurd. Vanuit de hoofdpersonen (de kinderen) verteld met vele herkenbare emoties. Dit deel is moeilijk te volgen zonder kennis van de vorige delen.

Over Fabien Vehlmann

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Selbymay

Fabien Vehlmann (Mont de Marsan, 30 januari 1972) is een Frans stripscenarist.

Carrière

Zijn doorbraak kwam er in 1998 met de reeks Green Manor, getekend door Denis Bodart. Daarnaast schreef hij korte scenario's voor onder andere Maltaite, Clarke, Deth en Benoît Feroumont. Met die laatste maakte hij ook de reeks Wondertown. Heer der dolende zielen schreef hij voor Matthieu Bonhomme. Vanaf 2003 maakte hij de sciencefiction reeks Ian met tekenaar Ralph Meyer. Met tekenaar Bruno Gazzotti maakte hij vanaf 2006 de fantastische jeugdreeks Alleen. Fabien Vehlmann werkte ook samen met Kerascoët (Mooi duister, Voyage en Satanie) en met tekenaar Jason (L'île aux cent mille morts). Hij mocht de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot overnemen, samen met tekenaar Yoann.

Bekroningen

Vehlmann won samen met Gwe…Lees verder op Wikipedia

Suggesties