Moeder af

Fen Verstappen (auteur)
Een vitale vrouw verandert na een hersenbloeding in een zorgbehoevende patie͏̈nte en waar zij altijd de matriarch van het gezin is geweest, moeten nu haar kinderen voor haar zorgen.
Titel
Moeder af
Auteur
Fen Verstappen 1981-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2019
144 p. : ill.
ISBN
9789492478900 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het zal je moeder maar zijn

Hoe rouw je om een moeder die nog leeft maar door een hersenbloeding zichzelf niet meer is? In haar kleine, rijke debuutroman Moeder af schetst Fen Verstappen de moeizame relatie tussen een onzekere dochter en een ooit zo dominante moeder.

Rouwen om je moeder terwijl ze nog niet dood is, hoe doe je dat? En daar dan over schrijven, eerlijk en zonder het gebeurde te bezoedelen met clichés, hoe pak je dat aan? Fen Verstappen stelde zichzelf geen gemakkelijke taak bij haar debuutroman Moeder af, maar het resultaat is een fijne novelle over een dochter die moeder wordt, en een moeder die moeder-af is als ze na een hersenbloeding in comateuze toestand raakt.

Vijf keer achter elkaar wordt de ik-figuur (de schrijver zelf) gebeld door haar zus. "Volhardend als een stormram. Zo komt onheil je leven binnen." Moeder is iets ergs overkomen. We voelen direct mee met haar paniek, omdat de lezer net zo weinig weet als zijzelf. Wat is er gebeurd? Wie wist hier meer van? Hoe nu verder?

Verwarring, machteloosheid, ongeloof, ja daar ga je alweer met je clichés, maar Verstappen zeilt steeds om de klippen heen. Het hele boek bestaat uit korte hoofdstukjes, als scherven die na een ongeluk worden opgeraapt en ver…Lees verder

Moeder af

Eerste zin. Het was niet haar geboorte die mij moeder maakte, maar dat het meisje zomaar bij ons bleef.

Wie is toch die oude, grijze vrouw in die rolstoel die zo uitzinnig naar ons zit te zwaaien, vraagt de vertelster uit Fen Verstappens deels autobiografisch geïnspireerde debuutroman zich af. Samen met broer Tijn en zus Biek bezoekt ze de Amsterdamse Artis-zoo. Daar ziet ze in de verte haar moeder zitten, de vrouw in de rolstoel dus, de vrouw die ze zo goed kende, tot die een hersenbloeding kreeg en iemand anders is geworden, iemand die nog met moeite een paar woorden kan spreken. Hoe ga je met dat verlies van de geest om wanneer het lichaam er nog is, luidt de filosofische vraag achter het uitermate delicate en uitgepuurde Moeder af .

Verstappen situeert haar roman tussen twee reisjes naar Parijs. Tijdens het eerste is moeder nog op-en-top zichzelf, een succesrijke modeontwerpster die ieder jaar een showroom heeft tijdens de Parijse modeweek en daar ook de handtassen die Biek ontwerpt en de sieraden van Tijn aan de man brengt. De vertelster, ‘een denker met twee l…Lees verder

Wanneer een succesvol modeontwerpster een hersenbloeding krijgt, staat niet alleen haar eigen leven, maar ook dat van haar drie volwassen kinderen volledig op zijn kop. Ze ontwaakt uit haar coma, maar is niet meer in staat om te communiceren. Een moeilijke en verdrietige periode breekt aan waarin er gerouwd wordt om de vrouw die er niet meer is, maar ook hoopvol gekeken wordt naar de toekomst. Wanneer ze van de eerste schok bekomen zijn, worden de kinderen genoodzaakt om praktisch te kijken hoe ze de zorg voor hun moeder gaan combineren met hun eigen levens. Liefde voert hierbij de boventoon en waar een wil is, is een weg. Hoe de toekomst eruit zal zien is nog onbekend, maar aan strijdlust ontbreekt het de leden van dit gezin allerminst. Moeder af is een intieme autofictieve roman die vanaf de eerste bladzijde een gevoelige snaar weet te raken bij haar lezers. Het is duidelijk waarneembaar dat de auteur haar ziel en zaligheid in dit verhaal heeft gestoken. Een kwetsbaar onderwerp dat …Lees verder

Onwennig aan haar moeders bed

Zwangere dochter zoekt een weg nadat haar moeder in een coma raakt door een hersenbloeding.

Rouwen om je moeder terwijl ze nog niet dood is, hoe doe je dat? En daar dan over schrijven, eerlijk en zonder het gebeurde te bezoedelen met clichés, hoe pak je dat aan? Fen Verstappen stelde zichzelf geen gemakkelijke taak bij haar debuutroman 'Moeder af', maar het resultaat is een fijne novelle over een dochter die moeder wordt, en een moeder die moeder-af is als ze na een hersenbloeding in comateuze toestand raakt.

Vijf keer achter elkaar wordt de ik-figuur (de schrijver zelf) gebeld door haar zus. "Volhardend als een stormram. Zo komt onheil je leven binnen." Moeder is iets ergs overkomen. We voelen direct mee met haar paniek, omdat de lezer net zo weinig weet als zijzelf. Wat is er gebeurd? Wie wist hier meer van? Hoe nu verder?

Verwarring, machteloosheid, ongeloof, ja daar ga je alweer met je clichés, maar Verstappen zeilt steeds om de klippen heen. Het hele boek bestaat uit korte hoofdstukjes, als scherven die na een ongeluk worden opgeraapt en v…Lees verder