Boek
Nederlands

De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis

Fik Meijer (auteur)
+1
De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis
×
De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis

De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis

Fik Meijer (auteur)
Cultuurhistorische artikelen over het Middellandse Zeegebied in de klassieke oudheid.
Titel
De Middellandse Zee : een persoonlijke geschiedenis
Auteur
Fik Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum, 2020 | Andere uitgaves
446 p. : ill.
ISBN
9789025312527 (paperback)

Besprekingen

In dit vuistdikke boek keert de bekende oud-historicus Fik Meijer terug naar zijn eerste liefde: de Middellandse Zee. In een persoonlijk verslag verhaalt hij van zijn eerste kennismaking als sportduiker en – al gauw – onderwaterarcheoloog tot zijn latere fascinatie als hoogleraar Oude Geschiedenis met speciale belangstelling voor de maritieme geschiedenis. Meijer heeft heel veel gereisd in het Middellandse Zeegebied en hij weet persoonlijke reiservaringen boeiend te mengen met beschouwingen over schepen (met name de trireme), zeehandel, havens, bijzondere transporten en geeft – en passant – een beknopt overzicht van 3000 voor Christus tot 600 na Christus. Het boek is met veel vaart en aanstekelijk enthousiasme geschreven en bevat voor een ieder wat wils, van beginner tot kenner van de antieke wereld. Met afbeeldingen in zwart-wit en twee katernen kleurenfoto's, een literatuuropgave, eindnoten en een register.

Over Fik Meijer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Fredericus Joannes Antonius Maria (Fik) Meijer (Leiden, 12 augustus 1942) is een Nederlands oudhistoricus.

Loopbaan

Fik Meijer volgde zijn middelbareschooltijd aan het Bonaventuracollege in Leiden. Daarna studeerde hij klassieke talen en oude geschiedenis aan de toenmalige Rijksuniversiteit Leiden en promoveerde in 1973 op een proefschrift over Catilina. In 1992 werd hij bijzonder hoogleraar Zeegeschiedenis van de Klassieke Oudheid aan de Universiteit van Amsterdam en sinds 1999 was hij daar gewoon hoogleraar Oude Geschiedenis. In 2007 ging hij met emeritaat. Voorts is hij actief als vertaler en schrijver van geschiedkundige werken.

Hij heeft aan onderwaterarcheologie in de Middellandse Zee gedaan en Klassieke talen gedoceerd. Hij is vooral bekend door zijn voor een breed publiek toegankelijke werken. Zijn collega's kenden hem in 2005 de Oikos publieksprijs toe. Samen met Marinus Wes publiceerde Meijer daarnaast een groot …Lees verder op Wikipedia