Boek
Nederlands

De herfst van de patriarch : roman

Schets van de nadagen van een dictator van wie niemand gelooft dat hij dood is, hoewel dat overduidelijk wel het geval is.
Titel
De herfst van de patriarch : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Vertaler
Mariolein Sabarte Belacortu
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El otoño del patriarca
Editie
15
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2014 | Andere uitgaven
314 p.
ISBN
9789029083461 (hardback)

Besprekingen

In dit boek heeft García Márquez zijn eigen stijl verder vervolmaakt; hij is daardoor nog meer een schrijver geworden die ofwel enorm boeit ofwel direct afstoot. Vanuit een op het eerste oog volstrekte chaos van brokken tekst - op zichzelf al raadselachtig, surrealistisch en steeds barok geschreven - waarin onaangekondigd tijd, plaats, handeling en persoonsvorm door elkaar lopen (er staan vrijwel geen hoofdletters en punten, terwijl nieuwe alinea's eveneens ontbreken) weet de auteur op verbijsterende wijze een fascinerende schets te geven van de nadagen van een dictator van wie niemand gelooft dat hij dood is, hoewel dat overduidelijk wel het geval is. Normale druk, volle bladspiegel.

Over Gabriel García Márquez

Gabriel García Márquez (Aracataca, 6 maart 1927 – Mexico-Stad, 17 april 2014), ook Gabo genoemd, was een Colombiaans schrijver en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur. Hij was tevens publicist, journalist en politiek activist. García Márquez werd gezien als het gezicht en belangrijkste exponent van het magisch realisme.

Levensloop

Gabriel García Márquez werd op 6 maart 1927 in de Colombiaanse kustplaats Aracataca geboren. Hij is de zoon van Gabriel Eligio García en Luisa Santiaga Márquez Iguarán, dochter van kolonel Nicolás Márquez en Tranquilina Iguarán, waar de jonge Gabriel opgroeide nadat zijn ouders naar Riohacha verhuisden.

In 1936 overleed kolonel Nicolás Márquez, wat voor Gabriel de reden was om voor zijn opleiding naar Barranquilla te verhuizen. Hij volgde vanaf 1940 het voortgezet onderwijs in de Colegio San José, en behaalde in 1946 zijn eindexamen aan het L…Lees verder op Wikipedia