Boek
Nederlands

Een man die slaapt : roman

Georges Perec (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
+1
Een man die slaapt : roman
×
Een man die slaapt : roman Een man die slaapt : roman

Een man die slaapt : roman

Georges Perec (auteur), Rokus Hofstede (vertaler)
Een man leeft zijn leven tussen slapen en waken in.
Titel
Een man die slaapt : roman
Auteur
Georges Perec
Vertaler
Rokus Hofstede
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Un homme qui dort
Editie
Tweede herziene druk
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij De Arbeiderspers, 2018
112 p.
Aantekening
Eerder verschenen onder de titel Een slaper
ISBN
9789029507714 (paperback)

Besprekingen

Een schitterend boek van de Franse auteur Georges Perec (1936-1982) in Nederlandse vertaling. Zijn vorige vertalingen baarden hier stuk voor stuk opzien, vooral het omvangrijke 'Het leven een gebruiksaanwijzing', met z'n fictieve maar zeer precieze reconstructie van de geschiedenis van bewoners en voorwerpen in een statig Parijs pand. 'Een man die slaapt' is maar 112 bladzijden dik. De stijl is dromerig en obsessief tegelijk, en onmiskenbaar dichterlijk. Ook dit boek behelst een nauwkeurige reconstructie, namelijk van wat iemand denkt, doet, meemaakt, nadat hij heeft besloten geen onderscheiden bestaan meer te leiden en de begrippen tijd en nut af te schaffen. Deze twintiger turft alles als een buitenstaander en hij heeft het dan ook over zichzelf als 'je', ten teken van zijn individuele vervaging. Het ontgaat hem hier dat zelfs onverschilligheid niets vermag tegen de noodzaak te leven.

Over Georges Perec

Georges Perec (7 maart 1936 - 3 maart 1982) was een Frans auteur.

Biografie

Perec was een zoon van Poolse Joden die naar Frankrijk waren uitgeweken. Zijn vader sneuvelde in 1940, zijn moeder werd gedeporteerd in 1943 en vergast. Hij groeide op bij een oom en tante.

Zijn romandebuut in 1965, Les Choses, Une histoire des années 60, beschrijft het ontstaan van de consumptiemaatschappij aan de hand van een eenvoudig verhaal over 'de dingen', statussymbolen die aan de ambities van de hoofdpersonen (een jong koppel) beantwoorden. Het was een sociologische roman die de Prix Renaudot kreeg.

In 1967 werd Perec lid van 'OuLiPo','Ouvroir de Littérature Potentielle' en werd daarvan, naast Raymond Queneau, de bezielende kracht. Ook Marcel Duchamp en Italo Calvino maakten deel uit van die club.

In 1969 verscheen La Disparition, een literaire thriller rondom de verdwijning van de letter 'e'. In het verhaa…Lees verder op Wikipedia