Als een arts een slapende verpleegster aantreft, kan hij zich niet beheersen en dit incident heeft grote gevolgen.
Titel
De teddybeer
Auteur
Georges Simenon
Vertaler
Anne Van der Straaten
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
L'ours en peluche
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
198 p.
ISBN
9789085426455 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Jean Chabot is een toonaangevend gynaecoloog in Parijs. Een beroemdheid op zijn gebied, met zijn eigen kraamkliniek. Daarnaast werkt hij in het ziekenhuis en geeft les aan studenten medicijnen. Hij leeft in luxe en geniet veel aanzien. Al zijn dromen zijn uitgekomen. Wanneer hij na een late dienst een slapende verpleegster aantreft, kan hij zich niet beheersen en dit incident heeft grote gevolgen. Hij wordt onzeker, heeft het gevoel dat hij aan de rand van een afgrond staat, dat een misstap hem in het ongeluk zal storten. Zeer sterke psychologische roman van Georges Simenon (1903-1989), uitgegeven met een aangepaste titel (was aangekondigd als ‘De pluchen beer’), maakt deel uit van de herdenking van de vijfentwintigste sterfdag van Simenon. De zeer beeldende beschrijvingen van Chabots wereld en de bizarre interne dialogen die hij met zichzelf voert, maken dat je als lezer zijn ongemak en depressie als het ware meebeleeft.

Over Georges Simenon

Georges Joseph Christian Simenon (Luik, 13 februari 1903 – Lausanne, 4 september 1989) was een Franstalige Belgische schrijver. Simenon werd bij het grote publiek vooral bekend als de schrijver van 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Daarnaast schreef hij nog eens 136 psychologische romans en honderden andere verhalen en novellen. Hij schreef aanvankelijk ook onder de pseudoniemen Georges Sim, Christian Brulls, Gom Gut, Georges d'Isly, Jean du Perry, Jean Dorsage, Jacques Dorsonne, Luc Dorsan, Georges-Martin-Georges en Gaston Vialis.

Biografie

Jeugd

Georges Simenon werd geboren te Luik, Rue Léopold 26 (nu nummer 24) als zoon van Désiré Simenon en Henriette Brühl. De voorouders van zijn vader waren afkomstig uit Wallonië, die van zijn moeder uit Nederland en Duitsland. Zijn vader was werkzaam als boekhouder bij een verzekeringsmaatschappij. Zijn drie jaar jongere broer Christian …Lees verder op Wikipedia