Boek
Nederlands

Bonkie is niet blij

Gitte Spee (auteur)
+1
Bonkie is niet blij
×
Bonkie is niet blij Bonkie is niet blij

Bonkie is niet blij

Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Genre:
Bonkie is bijna altijd blij, maar vandaag is hij verdrietig. Hij vertelt zijn vriend Vos over de narigheid in het bos: alle dieren maakten ruzie. Daardoor is zelfs het huis van de arme familie Muis ingestort. Vos en Bonkie gaan kijken of ze kunnen helpen. Prentenboek met sfeervolle tekeningen in vrolijke kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.
Onderwerp
Verdrietig zijn, Ruzie
Titel
Bonkie is niet blij / tekst en illustraties Gitte Spee
Auteur
Gitte Spee
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2021
[28] p. : ill.
ISBN
9789025880972 (hardback)

Besprekingen

Vos gaat bij Bonkie langs voor een gezellig kopje thee en een lekker koekje, maar de anders zo vrolijke Bonkie is helemaal niet blij. Hij vertelt over de narigheid in het bos: Beer en Das hadden ruzie, Eekhoorn en Evert waren aan het vechten en de muizen waren boos. Bonkie is zo verdrietig dat hij de laatste koekjes uit de trommel zonder nadenken zelf opeet. Vos neemt Bonkie mee het bos in om te kijken wat er aan de hand is. Eekhoorn schrok van de ruzie van Beer en Das en klom haastig in een boom, maar daardoor brak een tak af en die viel bovenop het huis van de muizenfamilie! Ze proberen de tak door te zagen, maar pas als Beer komt helpen lukt het. Maar waar is Evert gebleven? Lief en knus prentenboek van Gitte Spee, o.a. bekend van de serie over Aap en Mol, die ook de illustraties verzorgde. Ze zijn opgezet in losse lijnen en ingekleurd in zachte tinten. Prentenboek dat op simpele wijze de onderwerpen ruzie en het weer goedmaken aanpakt. Op de achterste schutbladen staat een recept …Lees verder

Bonkie is niet blij

Bonkie is verdrietig omdat hij Beer en Das heeft horen ruziemaken, Eekhoorn hoorde vechten met Evert, en de familie Muis hoorde hij piepen. Hij trekt met zijn vriend Vos het bos in en zorgt ervoor dat alle dieren het bijleggen en de schade herstellen. Nadien nodigt hij iedereen uit bij hem thuis voor thee en koekjes en wordt hij weer helemaal blij.Dit wat moraliserend verhaaltje leert kleuters dat het loont na een ruzie sorry te zeggen en het weer goed te maken. Dat proces verloopt tussen de dieren wel bijzonder vlot. Het volstaat dat Bonkie zegt ”Jullie zijn al zo lang vrienden, dan maak je daar toch geen ruzie over?” om Beer en Das te laten ophouden met opscheppen en zich te excuseren. De illustraties ogen wat stuntelig qua verhoudingen en perspectief. Je kan wel duidelijk de emoties aflezen van de gezichten, niet alleen verdriet, boosheid of blijdschap, maar ook het verlangen van Vos naar het laatste koekje in de trommel. De tekst laat zich goed voorlezen, maa…Lees verder

Over Gitte Spee

CC BY 3.0 - Foto van/door Margot Brakel

Gitte Spee (Soerabaja, 29 december 1950) is een Nederlandse illustratrice van kinderboeken waaronder de series Aap & Mol, Dierendorpje en Meneer Big.

Leven en werk

Gitte Spee is geboren op Java en verhuisde op elfjarige leeftijd naar Nederland. In 1983 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie te Amsterdam. Ze illustreert veel boeken van andere schrijvers, zoals de Duitse Millie-boeken van Dagmar Chidolue. Later begon ze ook zelf boeken te schrijven. Het eerste prentenboek dat ze zelf schreef, was Meneer Big gaat naar de maan. Haar boeken verschenen ook in het buitenland, waaronder in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Amerika, Japan en Korea. Sinds 2012 maakt Gitte geen deel meer uit van De Illustratiestudio in Amsterdam, maar werkt zij vanuit haar atelier in Laren.

Prijzen