Boek
Nederlands
Tijdens de grote economische crisis die in Duitsland vooraf gaat aan de machtsovername door de Nazi's komt het geluk van een pasgetrouwd stel zwaar onder druk te staan.
Titel
Wat nu, kleine man?
Auteur
Hans Fallada
Vertaler
Nico Rost Anne Folkertsma
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Kleiner Mann was nun?
Editie
Herz. vert.
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2011
349 p.
ISBN
9789059363212 (hardback)

Andere talen:

Besprekingen

Wat nu, kleine man? beschrijft het gevecht van de gewone man die zich gedurende de crisis van de jaren dertig van de vorige eeuw staande moest zien te houden. Laat ik vooropstellen dat ik een zeker wantrouwen koester jegens boeken die zo nodig gehyped moeten worden omdat ze ineens weer actueel zouden zijn. Alsof de huidige crisis te vergelijken zou zijn met de wereldwijde rampspoed die op de beurskrach van 1929 volgde. Desalniettemin is Wat nu, kleine man? een heel lezenswaardig boek, vooral door de vlotte en filmisch aandoende stijl van Hans Fallada.
We volgen de hoofdpersonen Pinneberg en Engeltje in hun nooit aflatende strijd om het hoofd boven water te houden. Er is een kind op komst en de Pinnebergs gaan gebukt onder een hoge huurlast en de voortdurende dreiging van baanverlies. Als ze de huur voor de kamer in Pinnebergs ouderlijke huis niet meer kunnen ophoesten, proberen ze in Berlijn hun geluk te beproeven, maar ook daar zijn ze overgeleverd aan huisjesmelkers en …Lees verder
Tijdens de grote economische crisis die in Duitsland vooraf gaat aan de machtsovername door de Nazi’s komt het geluk van een pasgetrouwd stel zwaar onder druk te staan. Na de geboorte van een kind en het ontslag van de man - slachtoffer van een reorganisatie - wordt hun financiële positie steeds nijpender en verhuizen ze noodgedwongen naar een tuinhuisje in een voorstad van Berlijn. Door het sterke karakter van de vrouw en het vasthouden aan een integere levenswijze blijft er hoop op enig privé-geluk. Qua stijl en personages weliswaar wat gedateerd (en ook zeker niet zo spannend als het in 2010 verschenen 'Alleen in Berlijn'), maar toch een authentieke roman met actualiteitswaarde over de worsteling van de kleine man die de dupe is van de heersende maatschappelijke context en niet in staat is het lot in eigen handen te nemen. Bij verschijning in 1932 een Europees publiekssucces. Herziene en gecomplementeerde vertaling die licht leest. Kleine druk.

Over Hans Fallada

Hans Fallada (pseudoniem van Rudolf Wilhelm Friedrich Ditzen; Greifswald, 21 juli 1893 - Berlijn, 5 februari 1947) was een Duits schrijver. Hij was onder meer ambtenaar, boekhouder en nachtwaker voordat hij zich geheel aan het schrijven wijdde. In 1931 verscheen zijn eerste succesvolle roman 'Bauern, Bonzen und Bomben'. In 1932 kwam zijn roman Kleiner Mann, was nun? uit. Deze roman, die in meer dan 20 talen is vertaald, maakte hem wereldberoemd. In Nederland verscheen het als Wat nu, kleine man? in 1932, uitgeverij Servire Katwijk.

Na de Tweede Wereldoorlog werkte Fallada voor “Duitslands geestelijke herbewapening”. Hij hield zijn landgenoten voor dat zij moesten opbouwen, zich niet overgeven aan utopieën, aanpakken wat hun voor de handen kwam en wat vreugde gaf aan de mensen, die door de oorlog waren ontmoedigd en wat de gemeenschap ten nutte is.

Pas na zijn dood verschenen Der Alpdruck (1947), Jeder stirbt für sich allein (19…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek