Boek
Nederlands

Israël : 10 jaar later : van lieveling tot paria

Hans Knoop (auteur)

Israël : 10 jaar later : van lieveling tot paria

Analyse door de journalist en Israe͏̈l-kenner van de vraag waarom Israe͏̈l in een politiek isolement is beland en waarom de houding van veel Nederlanders ten opzicht van Israe͏̈l is veranderd.
Titel
Israël : 10 jaar later : van lieveling tot paria
Auteur
Hans Knoop
Uniforme titel
Israël, van lieveling tot paria
Taal
Nederlands
Editie
[Tweede, uitgebreide editie, met lang voorwoord: Tien jaar later]
Uitgever
Hilversum: Just Publishers, © 2021
288 p.
ISBN
9789089756237 (paperback)

Besprekingen

In 1965 vertrok Hans Knoop voor De Telegraaf als verslaggever naar Tel Aviv. Later werd hij er correspondent. Hij deed er onder meer verslag van de Zesdaagse Oorlog, waarbij Israël de Gazastrook, de Golan Hoogvlakte en de Westelijke Jordaanoever veroverde. Sindsdien is hij er honderden malen geweest. De oud-verslaggever zag in de loop der jaren de Nederlandse houding ten opzichte van Israël en het zionistisch ideaal drastisch veranderen. Naar zijn mening is de legitimering van de joodse staat in links-intellectuele kringen inmiddels gemeengoed geworden. Waar stopt de kritiek op de Israëlische bezettingspolitiek van de Palestijnse gebieden en het jarenlang vertragen van de vredesonderhandelingen en waar begint antisemitisme een rol te spelen? In dit boek analyseert de auteur de redenen van het huidige internationale politieke isolement, waarin Israël is terechtgekomen. Ook zijn eigen mening over zijn tweede vaderland is sinds 1967 grondig veranderd. Hij legt uit waarom. Het vlot leesba…Lees verder

Over Hans Knoop

Hans Knoop (Naarden, 30 december 1943) is een Nederlands journalist die vooral bekend werd door de rol die hij speelde bij de ontmaskering en arrestatie van de oorlogsmisdadiger Pieter Menten.

Hij werd tijdens de Tweede Wereldoorlog geboren als kind van ondergedoken Joodse ouders. Knoop groeide op in Amsterdam, waar hij op de lagere school Charles Geerts leerde kennen. Veel later trad Knoop enkele keren als woordvoerder van Geerts op. In 1963 begon Knoop zijn journalistieke carrière als verslaggever bij De Telegraaf. Later was hij onder andere correspondent in Brussel en Tel Aviv, ook voor de AVRO. Van 1968 tot 1971 was hij hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad.

Van 1974 tot oktober 1977 was Hans Knoop hoofdredacteur van het opinieweekblad Accent. In die tijd speelde de zaak-Menten. Knoop wist materiaal te ontdekken dat belastend was voor Menten en hield niet op de zaak in het nieuws te brengen. Later besteedde ook TROS-journalist Wibo van de Lind…Lees verder op Wikipedia