Boek
Nederlands

Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten

Helen Greathead (auteur), Inez Falleyn (vertaler)
+1
Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten
×
Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten

Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Wanneer viel de Berlijnse Muur? Welke worst vinden Berlijners het lekkerst? Leuke weetjes over Berlijn rond ruim veertig thema's. Met veel kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Berlijn
Titel
Berlijn : alles wat je altijd al wilde weten
Auteur
Helen Greathead
Vertaler
Inez Falleyn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Berlin : everything you ever wanted to know
Editie
1
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2014
96 p. : ill.
ISBN
9789401418591 (paperback)

Besprekingen

Kunst, musea, geschiedenis, legendes, dieren, eten en feesten: een brede waaier aan onderwerpen komt aan bod in dit deeltje in de serie ‘Verboden voor ouders’* (i.s.m. Lonely Planet). In 44 hoofdstukken van twee pagina’s wordt in korte tekstblokken een beeld geschetst van Berlijn. De inhoud sluit goed aan op de interesse van kinderen, met anekdotes en aansprekende feiten. Ook de toon is afgestemd op de doelgroep, met leuke hoofdstuktitels (Het zal me worst wezen, over de beroemde curryworst) en grapjes in tekstballonnen. De pagina’s staan boordevol illustraties, vaak een achtergrondfoto met inzetjes. De tekst in gekleurde kaders is goed leesbaar. Onder aan de pagina’s verwijzingen naar (soms erg lange) webadressen. Al met al een levendige stadsgids, druk en kleurrijk als Berlijn. Te gebruiken als voorbereiding op een stadstrip, of om tijdens de reis en tussendoor te lezen. Met uitgebreid register. Vanaf ca. 10 jaar.

Berlijn

Dit boekje over Berlijn is geen reisgids, dat staat er duidelijk in vermeld. Het is ook ‘Verboden voor ouders’ en de uitgever belooft dat het een Berlijn toont waarvan je ouders wellicht geen snars afweten. De korte verhalen over één van de beroemdste wereldsteden zijn heel beknopt geschreven, maar voor een jong publiek toch boeiend en vaak grappig. Zowat alles wat met Berlijn te maken heeft komt in een notendop aan bod. Het is interessant om te lezen wat de oorsprong is van een bepaalde uitdrukking (‘Ostalgie hebben’) of van namen (de Ampelmann, Potsdammerreuzen) en wat ‘Candy bombers’ en ‘Buddy bears' zijn.  Het boekje staat boordevol foto’s, maar het is wel jammer dat een overzichtsplattegrond ontbreekt. En wat zeker niet zou mogen is dat er ergens een foutief jaartal wordt opgegeven.