De kick

Helen Vreeswijk (auteur)
+1
De kick
×
De kick De kick
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Genre:
Vijf vrienden (16) vinden hun leven maar saai. Ze besluiten wraak te nemen op mensen die hun iets in de weg legden. Ze raken verslaafd aan de adrenalinekick en worden steeds gewelddadiger. Tot het helemaal mis gaat... Vanaf ca. 15 jaar.
Onderwerp
Jeugdcriminaliteit
Titel
De kick
Auteur
Helen Vreeswijk
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Houten: Van Goor, 2014
337 p.
ISBN
9789000340491 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het begint met het in brand steken van een auto, daarna volgen nog meer criminele acties, om te eindigen met een roofoverval in en casino. Daarna worden de vijf ongeveer 16-jarige jongens uit een vriendenclub gearresteerd. Ze komen allen uit een gegoed milieu en kennen elkaar van de hockeyclub. Hun acties worden aanvankelijk ingegeven door wraak op personen die hun onlangs in de weg zaten. Het gaat er steeds gewelddadiger aan toe, met name vanaf het moment dat ze contact leggen met een groep criminelen om aan een bom te komen voor de kraak van een geldautomaat. Het verhaal begint als de jongens gearresteerd zijn en blikt vervolgens terug op de gebeurtenissen. Steeds wordt er verteld vanuit een ander perspectief, zodat de lezer een goed beeld krijgt van de diverse betrokkenen. De schrijfster heeft bij de recherche gewerkt en al veel thrillers op haar naam staan. Vlot leesbaar, spannend, realistisch verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

De kick

Vijf jongens van zestien spelen in hetzelfde hockeyteam. Ze komen uit gegoede families, wonen in een chicque buurt en komen niks tekort. Ze komen altijd samen in de chalet, achter in de tuin, bij Frits. Ze bekijken dvd's, luisteren naar muziek en doen wat stoer. Eigenlijk vinden ze hun leven heel saai. Ze besluiten daar verandering in te brengen. Ze willen meer actie zoals in de films die ze herhaaldelijk bekijken. Ieder van hen wil iets heftigs doen en ze besluiten hun opdracht op een briefje te schrijven. Ze leggen hun briefjes in een schaal en ieder moet akkoord zijn om de opdracht mee uit te voeren. Bij het uitvoeren gaan ze zeer doordacht te werk. Er mag geen enkel spoor naar hen leiden. Wanneer ze over hun daden in de krant lezen geeft hen dat een kick zodat ze niets liever willen dan aan een volgende opdracht te beginnen. Ze willen elkaar imponeren en voeren steeds gevaarlijkere opdrachten uit. Deze jeugdthriller is echt spannend. Het hele gebeuren speelt zich hier en nu af…Lees verder

Over Helen Vreeswijk

Helen Vreeswijk (Den Haag, 1 maart 1961 – Kerk-Avezaath, 31 oktober 2016) was een Nederlands jeugdauteur.

Biografie

Vroeger had Vreeswijk het door dyslexie moeilijk op school. Ze begon met het schrijven van eigen verhalen en besloot dat ze later schrijfster of politieagente wilde worden.

Ze ging werken bij de politie en was betrokken bij bekende onderzoeken zoals de ontvoering van Toos van der Valk, de ontvoering en moord op Gerrit Jan Heijn, de Makro-afpersingszaak en de moord op de schrijver Paul Harland. Ook kwam ze regelmatig in contact met daders en slachtoffers van gedwongen prostitutie. Op 1 januari 2010 stopte ze met het politiewerk.

Haar ervaringen bij de recherche heeft de auteur gebruikt voor verhalen waarin misdaden tegen en door jonge volwassenen een grote rol spelen. De boeken zijn voor jongeren geschreven en gebaseerd op criminele gedragingen zoals ontvoeringen, jeugdbendes, sektes, loverboys, stalke…Lees verder op Wikipedia