Boek
Nederlands

Virginia

Ida Does (auteur), Daniëlle Nijboer (illustrator)
+1
Virginia
×
Virginia Virginia
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
De jonge Virginia leeft in slavernij op Aruba. Ze weigert zich neer te leggen bij haar onvrijheid. Op een dag gaat ze ervandoor met een mooie jurk van de eigenares van de aloë-plantage. Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.
Onderwerp
Vrijheid, Aruba, Slavernij
Titel
Virginia
Auteur
Ida Does
Illustrator
Daniëlle Nijboer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2023
104 p.
ISBN
9789045128528 (hardback)

Besprekingen

Een historisch jeugdboek gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over slavernij op Aruba, verzet en verlangen naar vrijheid. Het verhaal gaat over de jonge Virginia die in slavernij leeft op een aloë-plantage in Aruba. Ze weigert zich neer te leggen bij haar onvrijheid en gaat er op een dag vandoor met een mooie jurk van de eigenares van de plantage. Ondanks dwangarbeid, opsluiting en afranselingen blijft haar geest ongebroken. De magische wind Afefe troost haar wanneer ze van haar familie wordt gescheiden en onderweg is naar een nieuwe slaveneigenaar. In zachte, inlevende stijl geschreven. Met kleurenillustraties met een vleugje magie. Vanaf ca. 10 jaar. Het boek maakt deel uit van de serie: ‘Afefe Stories’. Afefe is de magische wind uit Afrika die voor de vrouwen in deze reeks een band vormt met het land van hun voorouders.

Over Ida Does

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Caribiana

Ida Does, geboren Chin-A-Loi (Paramaribo, 4 juli 1955), is een in Suriname geboren Nederlandse journalist, schrijver en documentairemaker. Na een loopbaan bij Omroep West (TV West), als verslaggever en eindredacteur begon ze met het maken van onafhankelijke documentaire films. Met haar documentaires heeft ze prijzen gewonnen in Canada, Nederland, Trinidad en Tobago, de Verenigde Staten en Belize.

Kinderjaren en onderwijs

Ida Chin-A-Loi werd in 1955 in Paramaribo geboren. Ze verliet Suriname als jong kind om naar school te gaan in Nederland en studeerde aan de Sociale Academie De Horst, aan de Media Academie in Hilversum en het Maurits Binger Film Instituut in Amsterdam. In maart 1982 keerde ze met haar gezin terug naar Suriname en was onderdeel van de critici en activisten rond de groep van Bram Behr en het blad Mokro. In december 1982 verliet ze Suriname, met haar gezin, na de Decembermoorden tijden…Lees verder op Wikipedia