Boek
Nederlands

Zit mier hier?

Inge Rylant (auteur)
Zit mier hier? Zoek maar eens mee. En ontdek de verrassing als je een flap omslaat, want dan zie je ineens iets heel anders. Lukt het je om mier te vinden? Prentenboek zonder tekst met flapjes. Vanaf ca. 2 jaar.
Onderwerp
Dieren
Titel
Zit mier hier?
Auteur
Inge Rylant
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2021
[10] p. : ill.
ISBN
9789464014563 (hardback)

Besprekingen

‘Zit mier hier?’ is een klein vierkant, tekstloos kartonboek. Er wordt gespeeld met verwachtingen van peuters. Elke pagina heeft een andere hoofdkleur, met daarop een illustratie. Iedere illustratie heeft een flap, die soms halfrond is, en soms de hele illustratie beslaat. Bij het omslaan van de flap verandert de tekening plots in iets anders. Een bal verandert in een goudvis, en een wereldbol is plots een opgerolde slang. Iedere pagina levert een nieuwe verrassing op. De pagina’s hebben heldere kleuren, en de illustraties bevatten grote, grafische kleurvlakken met weinig details. Mooi is dat er ook wordt gespeeld met de verwachting dat mier wel op de laatste pagina zal zitten, maar die zit ergens halverwege het boek. In dezelfde serie verscheen ‘Wat at krab?’*. Klein hardkartonnen prentenboek (13 bij 13 cm) met afgeronde hoeken en flapjes van iets dunner karton. Zonder tekst. Vanaf ca. 2 jaar.

Zit mier hier?

Tien flapjes nodigen uit op zoek te gaan naar mier. Behalve mier achter de struik kom je ook een kip tegen in een soepkom, een konijn onder een muts, of een schaap achter een wolk.



Dit boekje oogt zeer aantrekkelijk. De felle kleurtjes van elk voorwerp steken goed af tegen de achtergrond, de voorwerpen zelf zijn eenvoudig maar mooi. Kijk naar de roze soepkom met witte bollen tegen een knalblauwe achtergrond bijvoorbeeld. Een klein detail dat onder een flapje uit komt piepen geeft vaak al een hint van het dier dat erachter verborgen zit, zoals de staart van het konijn als pompon op de muts, al zal dat de doelgroep wellicht ontgaan. De vorm van het voorwerp is min of meer gelinkt aan het verborgen dier, zoals in de grappige langgerekte teckel achter het potlood, of het schaap achter de wolk. In tegenstelling tot de meeste boekjes in dit genre is mier niet het laatste dier dat aan bod komt, maar kom je haar al halverwege tegen.