Het wolkenpaviljoen

Jannie Regnerus (auteur)

Het wolkenpaviljoen

Genre:
Titel
Het wolkenpaviljoen
Auteur
Jannie Regnerus
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, © 2020
101 p.
ISBN
9789028210370 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Slow architecture

Jannie Regnerus gebruikt als een volleerd kunstenaar de taal als verf in dit boek over architectuur, liefde en zo veel meer.

De architect Luut in Het wolkenpaviljoen is gefascineerd door de klassieke Japanse architectuur, waar kamers een naam krijgen als de 'kamer van de mist' of de 'kamer van zwaluwen'. Door kamers een naam te geven worden 'de afmetingen van een huis mentaal opgerekt' en krijgt zo'n ruimte een extra betekenis. 'De woorden roepen beelden op', noteert schrijver en beeldend kunstenaar Jannie Regnerus. Dat is precies wat zij zelf doet in haar nieuwe, zesde boek.

Eerder schreef Regnerus reisverslagen over Japan en Mongolië, en drie intrigerende romans De ent, Het lam, en Nachtschrijver. In haar nieuwe boek Het wolkenpaviljoen beschrijft ze het gezinsleven van Luut, zijn dochtertje Tessel en zijn ex-vrouw Kris als de maquette van een architect: kleine blokjes, boompjes en figuurtjes die tezamen een driedimensionaal ontwerp vormen van een toekomstige werkelijkheid.

Idylle

Het begin van de liefde tussen Luut en Kris is een idyllisch plaatje. In een wit huis met blauwe …Lees verder

Elke dag dichter bij de wolken

Hoe bouw je iets van betekenis? Alles draait om aandacht en toewijding, toont Jannie Regnerus in Het wolkenpaviljoen. Die boodschap heeft iets braafs, het boek is voorbeeldig.

In 2033 zal Japans heiligste tempel, de Ise Jingu, worden afgebroken en voor de 63ste keer weer helemaal opnieuw worden opgebouwd. De nieuwe tempel wordt gebouwd zoals die al 1.300 jaar lang wordt gebouwd: zonder moderne technieken, zonder spijkers of schroeven. Zo worden eeuwenoude bouwtechnieken van generatie op generatie doorgegeven.

Schrijver en beeldend kunstenaar Jannie Regnerus woonde ooit een jaar in Japan. In Het geluid van vallende sneeuw (2006) beschrijft ze haar ervaringen met bijzondere rituelen en oude ceremonies. Ze drinkt maanwater, bezoekt een vuurvliegjesfestival en ziet de ontluikende kersenbloesem. Wie het werk van Regnerus kent, zal het niet verrassend vinden dat zij zich aangetrokken voelt tot een land waar esthetiek, precisie en ambachtelijkheid zo belangrijk is. Precies die waarden kenmerken haar eigen werk, ook haar vierde roman, Het wolkenpaviljoen.

Architect Luut verbouwt een huis voor zijn vrouw en hun baby, die geboren wordt tussen gipspla…Lees verder

Het wolkenpaviljoen

Eerste zin. Luut tuimelt door de tijd, wat thuis namiddag is wordt hier al nacht.

Architect Luut is naar de Ise Jingu-tempel gereisd, de heiligste tempel van Japan, die al eeuwen oud is maar ook om de twintig jaar vernieuwd wordt. Als de bestaande tempel twaalf jaar oud is, wordt even verderop aan een nieuwe begonnen, exact dezelfde en gebruikmakend van dezelfde technieken en materialen. Wanneer die nieuwe acht jaar later klaar is, wordt de oude afgebroken en in stukken over heel Japan verspreid, als betrof het relieken. De huidige tempel is de 62e kopie van de eerste uit de dertiende eeuw. Luut heeft iets met het idee van spirituele reiniging dat hij achter deze traditie meent te herkennen. Ook hijzelf is immers op zoek naar herbronning, omdat hij niet langer overweg kan met het tijdelijke en functionele bouwen in het hedendaagse Nederland, maar ook omdat zijn huis sinds zijn scheiding van Kris steeds minder als een thuis is gaan aanvoelen. Echt ver uit elkaar wonen Luut en Kris nochtans niet. Er ligt alleen een gracht tussen hen in, en een brug verbindt hun be…Lees verder

Een architect met bewondering voor de ambachtelijke stijl van bouwen, zoals die ook in Japan wordt toegepast, moet na zijn scheiding een nieuw thuis vinden voor hemzelf en zijn dochtertje. Hij gaat naar Japan en verdiept zich in de rituelen rond de Ise-Jingu, een tempel van 2000 jaar oud die iedere twintig jaar wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd. In caleidoscopische, kleine hoofdstukjes reflecteert hij op zijn huwelijk, de Japanse tempels, zijn kind en de natuur. De stijl is dromerig, verstild, in pasteltinten uitgevoerd. Er is geen doorlopend plot. Jannie Regnerus (1971) schreef eerder romans en reisverhalen en won de VPRO Bob den Uylprijs. Ook stond ze op de longlist van de Libris literatuurprijs. Mooi boekje voor de fijnproevers.

Sereen en sober, op zoek naar evenwicht

Het wolkenpaviljoen van Jannie Regnerus biedt geen clichés, maar vanzelfsprekende waarheden.

Jannie Regnerus (1971), schrijver en beeldend kunstenaar, is in haar werk sterk beïnvloed door de Japanse cultuur en ook door de levensstijl in Mongolië; in beide landen woonden ze enige tijd en zowel de sierlijke rituelen van Japan als de eenvoudige manier van leven van Mongolië vind je in haar boeken terug. Ze zijn kort van stof, vervuld van een soort puurheid, sereen en sober, in dat opzicht doen ze dienst als een balsem voor onze gestresste wereld, die ook wel een Vuca-wereld wordt genoemd: volatile, uncertain, complex, ambiguous.

Niet dat ze een soort idylle schept; integendeel, de grondslag van haar verhalen is vaak juist het menselijk tekort, een doodziek kind, een blinde dichter, een scheiding, maar ze stelt er iets tegenover: loutering, harmonie, rust. En dat doet ze door haar verhalen zo zuiver mogelijk te houden: geen epaterend realisme, geen anekdotiek, ook geen borende psychologie, wel symboliek maar niet van een ingewikkelde soort waar je als lez…Lees verder

Over Jannie Regnerus


Jannie Regnerus (Oudebildtzijl, 9 september 1971) is een Nederlands schrijfster van reisverslagen en romans en beeldend kunstenaar. Met haar boek Het geluid van vallende sneeuw won zij in 2007 de VPRO Bob den Uyl-prijs voor het beste reisboek van het jaar, waarin zij beschrijft hoe zij een jaar doorbrengt in de Japanse stad Kitakyushu.

Literatuur

Reisboeken

  • De volle maan als beste vriend (2005)
  • Het geluid van vallende sneeuw (2006)

Romans

  • De ent (2009)
  • Het lam (2013)
  • Nachtschrijver (2017)
  • Het wolkenpaviljoen (2020)

Externe links

  • Uitreiking Bob den Uyl Prijs 2007 aan Jannie Regnerus
  • Website Jannie Regnerus