Boek
Nederlands

Over een uur ontluiken de bomen : memoires

Over een uur ontluiken de bomen : memoires

Jens Christian Grøndahl vertelt hoe hij opgroeide in een creatieve maar gespleten familie, over de vrouwen die hij ontmoette, over hoe hij schrijver werd, over hoe het is om vader te worden op je vijfentwintigste en om op je vijftigste terug te kijken op de eerste helft van je leven.
Titel
Over een uur ontluiken de bomen : memoires
Auteur
Jens Christian Grøndahl
Vertaler
Annelies Van Hees
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Om en time springer troeerne ud
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2011
172 p. : ill.
ISBN
9789029086721 (paperback)

Besprekingen

In deze memoires blikt de Deense schrijver Jens Christian Grøndahl (1959) terug op zijn jonge jaren. Het is een openhartig verhaal over opgroeien in een verstoord gezin. Ook schrijft hij over intelligentie, creativiteit en hoe het is om een buitenbeentje te zijn. De eerste helft van het boek gaat vooral over de ouders van de auteur. Zijn moeder wordt neergezet als een creatieve vrouw met een complexe persoonlijkheid, die haar gezin in de steek laat. In de tweede helft vertelt de auteur over zijn schrijverschap en de vrouwen die hij ontmoette. De memoires geven de lezer bovendien een inblik in de jaren zestig, zeventig en tachtig in Denemarken. Dat de auteur uiterst intelligent is, blijkt uit zijn diepgaande overpeinzingen. Met enkele zwart-witfoto´s. De hoofdstukken zijn niet getiteld, maar worden ingeleid met witregels. De memoires zijn zeer goed geschreven, maar niet heel gemakkelijk om te lezen. Een filosofisch-romantisch relaas met een melancholisch tintje. Paperback; normale druk.

Over Jens Christian Grøndahl

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Georges Seguin (Okki)

Jens Christian Grøndahl, (Lyngby, 9 november 1959) is een Deens schrijver. Zijn werk werd in binnen- en buitenland genomineerd voor, en bekroond met verschillende literaire prijzen. Zo ontving hij onder meer De Gyldne Laurbær voor zijn roman Lucca (in 1999) en stond hij met zijn boek An altered light in 2006 op de shortlist voor de International IMPAC Dublin Literary Award.

Grøndahl studeerde filosofie van 1977 tot 1979. Zijn eerste boek, het realistisch geschreven Kvinden i midten, verscheen in 1985. Daarna volgden met regelmatige intervallen een vijftiental andere romans. Hij schreef daarnaast echter ook essays, toneelstukken en teksten voor de radio. Liefde, en de relaties van moderne koppels, vormen de leidende thema's in zijn werk.

Bibliografie

  • 1985 Kvinden i midten
  • 1986 Syd for floden
  • 1988 Rejsens bevægelser
  • 1990 Det indre blik
  • 1991 Skyggen i dit …Lees verder op Wikipedia

Suggesties