Bij de dood van zijn moeder herinnert de schrijver zich weer de gebeurtenissen in het Jappenkamp die tot een verwijdering tussen hen geleid hebben.
Titel
Bezonken rood
Auteur
Jeroen Brouwers
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Eldorado, 2007 | Andere uitgaven
152 p.
ISBN
9789047100348

Andere formaten:

Besprekingen

Prachtig geploeter

Als geen ander geeft Jeroen Brouwers het gehannes van zijn personages een monumentaal karakter. Dat is te danken aan zijn stijl, die juist het tegendeel toont van wankelmoedigheid of angst. Een lofbrief aan de meester die 30 april 80 wordt.

Voor Jeroen Brouwers,

Als weinig anderen kent Jeroen Brouwers de waarde die stijl en compositie hebben voor de betekenis en houdbaarheid van een literair werk. Het moet in zijn prille jaren op kostscholen zoveel als een boei zijn geweest, de ontdekking dat er schrijvers bestonden, en dat je, door je uit te drukken in brieven en verhalen, er óók een zou kunnen worden.

Maar dan moest je het ambacht wel serieus nemen, en je er niet van af maken. En door veel te lezen en te oefenen kon je daarin groeien. In interviews heeft Brouwers uit de doeken gedaan dat schrijven voor hem altijd hard werken is geweest. Zelfkritiek, broze gezondheid, relationele perikelen, ruzies met uitgevers, aannemers, ministers en schrijvers: er is altijd genoeg om je van je werk te houden, zelfs als je op een onvindbare plek in België woont en naast je voordeur het opschrift 'Noli me tangere' staat, 'Raak mij niet aan'. Of zoals hij eind maart liet weten: 'Ik zit mijn hele leven…Lees verder

Jeroen Brouwers' bekendste werk verschijnt ter gelegenheid van de 20ste druk in een mooie, gebonden jubileumeditie. Het uitgangspunt van deze autobiografische roman uit 1981 vormen het overlijden en de begrafenis van Brouwers' moeder. De auteur heeft al jaren geen contact met haar; moeder en zoon zijn "voorgoed verkeerd verbonden" geraakt. Hij herinnert zich zijn kleutertijd die hij met zijn moeder, grootmoeder en zus heeft doorgebracht in een Japans concentratiekamp op Java. Het zien van de vele vernederingen in het vrouwenkamp, de dagelijkse beelden van sadisme en dood hebben zijn omgang met vrouwen grondig verstoord. De verwijdering van de geschonden moeder werd definitief toen ze hem als knaap naar een pensionaat stuurde. Zijn relatie met zijn geliefde, Liza, en later met zijn vrouw wordt overschaduwd door gevoelloosheid. Toch schuilt onder zijn uiterlijke onverschilligheid (hij gaat niet naar de begrafenis) een intense verbondenheid. Brouwers beschrijft zijn zwalkende bestaan, zi…Lees verder
Bij de dood van zijn moeder - met wie hij al jaren geen contact meer had - herinnert de schrijver zich weer de gebeurtenissen die tot die verwijdering geleid hebben. In zijn ogen is zijn moeder geheel ontluisterd in het Japanse concentratiekamp Tjideng, waar zij lichamelijk aftakelde, kaal werd geschoren en bovendien voor zijn ogen - hij was vijf jaar - op een gruwelijke manier werd afgetuigd. In tegenstelling tot "Brief aan mijn moeder" van Ischa Meijer, waarmee het vergeleken zou kunnen worden, is het boek eigenlijk een eerbetoon voor de moeder die onder de meest gruwelijke omstandigheden - Tjideng had een beruchte sadistische kampcommandant - met veel moed haar kinderen probeerde te beschermen. De roman was aanleiding tot een felle polemiek met Rudy Kousbroek over de Indische interneringskampen. Paperback; duidelijke druk.

Over Jeroen Brouwers

Jeroen Godfried Maria Brouwers (Batavia, 30 april 1940 – Maastricht, 11 mei 2022) was een Nederlandse schrijver, journalist en essayist.

Biografie

Jeroen Brouwers was het vierde kind van Jacques Theodorus Maria Brouwers (1903-1964) en Henriëtte Elisabeth Maria van Maaren (1908-1981). Later werd nog een broertje geboren. Zijn vader werkte als boekhouder bij een architectenbureau.

Vroege jeugd in Nederlands-Indië

Na de Japanse invasie begin 1942 en de capitulatie van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger werd zijn vader overgebracht naar een krijgsgevangenkamp in de buurt van Tokio. Brouwers belandde met zijn grootmoeder Elisabeth Henrica Pos (1885-1945), zijn moeder en zus eerst in het jappenkamp Kramat. Na een paar maanden werden ze overgeplaatst naar het kamp Tjideng, in een buitenwijk van Batavia. Zij…Lees verder op Wikipedia