Makkelijk lezen
Nederlands

Suus en Steef op reis

Joke De Jonge (auteur), Juliette de Wit (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Op het vliegveld zien Suus en Steef twee verdachte mannen. Ze logeren in Griekenland in hetzelfde hotel. Suus en Steef gaan op onderzoek uit. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. AVI-M4. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Vakantie, Griekenland
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Suus en Steef op reis
Auteur
Joke De Jonge
Illustrator
Juliette de Wit
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
44 p. : ill.
ISBN
9789048700516

Besprekingen

Suus en haar broer Steef gaan met hun moeder op reis naar het Griekse eiland Kos. Op de luchthaven van Schiphol zien ze een vreemde man, die bedreigd lijkt te worden door een man met een baard. Als die eerste zich ook nog eens gaat omkleden in de vrouwentoiletten, wordt het wel heel bizar. Zelfs op het vliegtuig gebeuren er eigenaardige dingen. De man met de baard heeft een vreemde vrouw bij zich die er erg ongelukkig uitziet, en die geheime berichten lijkt uit te wisselen met de verklede man. Wanneer blijkt dat deze vreemde passagiers hetzelfde hotel delen als Suus en Steef, kunnen de kinderen de zaak grondig onderzoeken. Ze besluiten extra goed op te letten tijdens hun verblijf op Kos. Gelukkig krijgen ze de hulp van Timon, een Griekse jongen die ook Nederlands spreekt.
Dit boek uit de 'Zoeklicht'-reeks is speciaal geschreven voor kinderen met leesproblemen. De woorden zijn eenvoudig en de zinnen lezen erg vlot (AVI M4). Elke zin begint op een nieuwe lijn, de hoofdstukjes zijn ko…Lees verder
Suus en haar broer Steef gaan met hun moeder op vakantie. Al op Schiphol zien zij twee mannen die zich erg verdacht gedragen. Een van die mannen vermomt zich zelfs als vrouw. Ze blijken net als Suus en Steef naar Griekenland te vliegen. Bovendien heeft de man met de baard een vrouw bij zich die er erg ongelukkig uitziet. De kinderen besluiten heel goed op te letten. Iedereen blijkt in hetzelfde hotel te logeren. Samen met Timo, de zoon van de hoteleigenaar, gaan Suus en Steef achter de 'mannen' aan. Dit deel uit de serie 'Zoeklicht'* voor kinderen met leesproblemen in de bovenbouw, is buitengewoon spannend en bovendien geschreven in soepel hedendaags Nederlands dat goed aansluit bij de lezersgroep. Elke zin begint op een nieuwe regel en de tekst is in blokken opgedeeld, AVI-M4. Acht paginagrote vlotte illustraties met leuke details, in zwart-wit met grijstinten, maken het verhaal nog aantrekkelijker. Vanaf ca. 9 jaar.

Suus en Steef op reis

Suus en haar broer Steef gaan met hun moeder op vakantie naar het Griekse eiland Kos. Op Schiphol zien ze twee verdachte mannen. De aandacht van Suus en Steef is al gauw gewekt. Eén van de mannen verkleedt zich als vrouw. De kinderen willen er natuurlijk het fijne van weten. De mannen nemen dezelfde vlucht en zitten in hetzelfde hotel en dat belooft voor de rest van het verhaal! In Kos sluiten ze vriendschap met Timo, de zoon van de hoteleigenaar. Samen met hem proberen ze uit te zoeken wat er aan de hand is. Dat blijkt behoorlijk ingewikkeld te zijn: een verboden affaire, dwangarbeid en een misdadiger maken deel uit van het avontuur. De serie Zoeklicht is bestemd voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar die moeite hebben met lezen. De boeken zijn alleen in leestechnisch opzicht eenvoudig en willen inhoudelijk een verhaal op maat aanbieden. Ze zijn ingedeeld in verschillende thema’s, zoals spanning, sciencefiction, oorlog, griezelen, enz. Het taalgebruik is eenvoudig en aange…Lees verder

Suggesties