Fictief reisverslag, waarin via de bezochte wonderlijke landen en volkeren het sociale en politieke leven ten tijde van Swift gehekeld wordt.
Extra onderwerp
Engelse boeken
Titel
Gulliver's travels / Jonathan Swift ; introduction and notes by Doreen Roberts
Auteur
Jonathan Swift
Redacteur
Doreen Roberts
Taal
Engels
Uitgever
Ware: Wordsworth, 2001
XXX, 249 p.
ISBN
9781853260278 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Een klassieker uit de Engelse en wereldliteratuur. Het boek bestaat uit vier delen, aan elkaar gepraat door Gulliver (schuilnaam voor de auteur), elk deel begint met een door hem getekende kaart. In het eerste deel belandt hij in het land van de lilliputters, in het tweede in een land bevolkt met reuzen, in het derde doet hij diverse landen aan en in het vierde bevindt hij zich onder de paarden. Swift heeft zijn verhaal als een satire neergezet, hij bekritiseert het Engelse hof, de Engelse en Europese samenleving, de wetenschap en de menselijke moraal. Voor de jeugd zijn indertijd aangepaste versies gemaakt, ook een film (1939), maar deze editie is te heftig voor jeugdige lezers, die zich ook niet bewust zullen zijn van de bedoelingen van de auteur. Bevat een inleiding (26 p.) en noten (25 p.). Compacte bladspiegel; Kleine druk.

Over Jonathan Swift

Jonathan Swift (Dublin, Ierland, 30 november 1667 – aldaar, 19 oktober 1745) was een Iers prozaschrijver, dichter, pamflettist en satiricus.

Swift werd in Dublin geboren en had Engelse ouders. Zijn vader was zeven maanden eerder overleden en Swift werd opgevoed door zijn oom Godwin. In 1673 ging hij naar school in Kilkenny, zo'n 100 km ten zuiden van Dublin. Hij behaalde in 1686 zijn Bachelor of Arts-graad aan de Universiteit van Dublin en studeerde verder voor een Mastergraad. Door politieke omstandigheden werd hij echter gedwongen de studie af te breken en hij verliet het land om bij zijn moeder in Leicester te gaan wonen (in 1692 zou hij alsnog zijn Master of Arts-graad behalen, aan de Universiteit van Oxford). Al spoedig daarna deed zich de gelegenheid voor om als secretaris te gaan werken voor Sir William Temple, oud-gezant van Engeland in Den Haag. Daar ontmoette hij de achtjarige Esther Johnson, de dochter van de jonggestorven zakenman Edward Johnson. Hij noem…Lees verder op Wikipedia