Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Johanna de Waanzinnige : een historische roman

Joris Tulkens (auteur)
+1
Johanna de Waanzinnige : een historische roman
×
Johanna de Waanzinnige : een historische roman Johanna de Waanzinnige : een historische roman

Johanna de Waanzinnige : een historische roman

Het Spaans-Nederlandse rijk tijdens de zestiende eeuw. Levensverhaal van Johanna de Waanzinnige, geportretteerd door de ogen van haar hofhouding en familie. Van de eenmaking van Spanje tot haar huwelijk met Filips de Schone, van haar troonsbestijging tot de intriges om haar de macht te ontnemen.
Titel
Johanna de Waanzinnige : een historische roman
Auteur
Joris Tulkens
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2011
376 p.
ISBN
9789063066253 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Johanna van Castilië, bijgenaamd ‘de waanzinnige’, huwde in 1496 met Filips de Schone in de Sint-Gummaruskerk in Lier. Na de dood van haar enige broer en haar oudste zus werd zij in 1502 door de Cortes erkend als troonopvolger van de Spaanse koninkrijken Castilië en Aragon. Na de dood van haar moeder in 1504 werd ze koningin van Castilië, maar omwille van haar labiele gemoedsgesteldheid werd ze ongeschikt geacht om te regeren. Deze taak werd waargenomen door haar vader Ferdinand en daarna voor korte tijd door haar man Filips. De dood van haar man in 1506, had voor Johanna nefaste gevolgen. Ze liet het gebalsemde lichaam van Filips in haar slaapkamer plaatsen en liet de kist iedere ochtend openmaken in de hoop dat hij tot leven zou zijn gekomen. Uiteindelijk werd Johanna krankzinnig verklaard en opgesloten in een kasteel in Tordesillas. Desondanks zou ze haar zoon (Karel V) en kleinzoon (Filips II) overleven.
Joris Tulkens gebruikte de biografie De gevangene van TordesillasLees verder
Historische roman die het leven van Johanna de waanzinnige vertelt met veel aandacht voor de politieke intriges van die tijd (16e eeuw). Het gangbare idee dat ‘Juana la loca’ gek werd van verdriet om het overlijden van haar geliefde echtgenoot wordt sterk genuanceerd. Huwelijken werden in die tijd om politieke redenen gesloten, al was er tussen Johanna en haar Philips wel sprake van liefde en passie. Helaas was er ook jaloezie, die haar vaak onredelijk maakte. Of haar gekte echt was of een politiek handige zet van anderen, dat blijft een open vraag. Behalve een schitterend tijdsbeeld krijg je ook een menselijk portret van een bijzondere vrouw. Het verhaal wordt vanuit verschillende perspectieven verteld, de geschiedenis langs verschillende kanten belicht. Het taalgebruik en de stijl horen bij de tijd en zijn toch prettig leesbaar; wie van heerlijk ronkende rijke zinnen houdt, komt hier ruimschoots aan zijn trekken. De auteur-classicus heeft al meerdere historische romans op zijn naam …Lees verder