Boek
Engels

The corn maiden and other nightmares

The corn maiden and other nightmares

Zes verhalen waarin mensen door morele en ethische dilemma's in een nachtmerrie-achtige situatie terechtkomen.
Titel
The corn maiden and other nightmares
Auteur
Joyce Carol Oates
Taal
Engels
Editie
2
Uitgever
London: Head of Zeus, 2013
365 p.
ISBN
9781908800664 (paperback)

Besprekingen

Zes korte verhalen met als thema ethische en morele dilemma's die leiden tot een nachtmerrieachtige levensperiode. Het titelverhaal heeft de lengte van een novelle. Hiervan is de constructie licht afwijkend: door verschillende vertellers worden in een gedachtenflow, soms in zinnen zonder leestekens, stukjes aangereikt die samen het verhaal vertellen. De overige verhalen hebben de gebruikelijke chronologische opbouw, met alwetende vertellers. Met grote vakkundigheid in karakteruitwerking, scherp proza en beeldende omgevingstekening wordt de (psychologische) spanning hoog opgevoerd, gemoedstoestanden worden meeslepend voelbaar gemaakt. Alle verhalen zijn gesitueerd in kleine plaatsen rondom New York in een middenklassemilieu. De gelauwerde schrijfster, tweemaal genomineerd voor de Nobelprijs, wijkt qua thema af van eerdere romans over verstoorde familierelaties, zoals 'Missing mom' of 'My sister my love'*. Niet moeilijk Engels. Normale druk en ruime interlinie.

Over Joyce Carol Oates

GFDL 1.2 - Foto van/door slowking

Joyce Carol Oates (Lockport (New York), 16 juni 1938) is een Amerikaans schrijfster van romans, novellen, verhalen, poëzie, essays en kinderboeken. Oates schrijft ook wel onder de pseudoniemen Rosamond Smith en Lauren Kelly.

Leven

Oates groeide op in een eenvoudig katholiek gezin in het landelijke noordwesten van de staat New York. Ze studeerde Engels en filosofie aan de Syracuse-universiteit te New York en aan de Universiteit van Wisconsin en verwierf in 1961 de titel ‘Master of Arts’. Daarna werkte ze als universitair docente in Detroit, Windsor en uiteindelijk aan de Princeton-universiteit (creatief schrijven).

Oates huwde tweemaal: de eerste keer met literatuurwetenschapper Raymond J. Smith en kort na diens dood in 2008 met de neurowetenschapper Charles Gross. Hij overleed in 2019. Ze heeft geen kinderen. In 2019 kreeg ze voor haar oeuvre de Jeruzalemprijs.

Werk

Oates…Lees verder op Wikipedia