Boek
Nederlands

Bang, boos, blij : een kijkboek met versjes

Kathleen Amant (auteur)

Bang, boos, blij : een kijkboek met versjes

Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Kijkboek over blijheid, boosheid, angst en verdriet. De gevoelens worden uitgelegd. Dan volgen vier kijkplaten. Ten slotte tonen nog enkele pagina’s wat Wannes doet als hij boos, blij, bang of verdrietig is.
Onderwerp
Gevoelens
Extra onderwerp
prentenboeken
Titel
Bang, boos, blij : een kijkboek met versjes
Auteur
Kathleen Amant
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Van Halewyck, 2017 | Andere uitgaves
[20] p. : ill.
ISBN
9789461317520 (hardback)

Besprekingen

Kathleen Amant heeft zich met Bang boos blij gewaagd aan een moeilijk thema voor jonge kleuters, namelijk emoties. De centrale vraag is: Hoe voelt Wannes zich vandaag? In dit stevig en groot kartonboek worden eerst vier gevoelens gevisualiseerd en geconcretiseerd. Vooral de gezichtsexpressie van Wannes spreekt voor zich. Op de rechterbladzijde staat Wannes achtereenvolgens blij, boos, verdrietig en bang weergegeven. De respectievelijke linkerbladzijden bevatten kleinere prenten van telkens vier situaties waarin Wannes zich zo kan voelen. Daarover kan discussie mogelijk zijn waardoor de herkenbaarheid mogelijk in het gedrang komt. Wordt bijvoorbeeld iedereen blij van naar school gaan? Gaat iedereen graag in bad?
Nadien is het tijd voor ‘toepassing’. Op vier dubbele bladzijden heeft Amant voor kinderen herkenbare omgevingen getekend in haar typisch eenvoudige maar kleurrijke stijl. Wannes en andere kinderen zijn op een feestje, in het zwembad, in het park en in de slaapkamer…Lees verder
Groot, hardkartonnen prentenboek met twee afgeronde hoeken waarin verschillende gevoelens en emoties centraal staan. Peuter Wannes is achtereenvolgens blij, boos, verdrietig en bang. Dit is duidelijk te zien op de rechterpagina – door gezichtsuitdrukking, houding en bv. een traan – op een eenvoudige tekening tegen een helder gekleurde ondergrond. Links is Wannes afgebeeld in vier situaties waarin die gevoelens zijn ontstaan; zo wordt hij boos als Kato zijn auto afpakt. Daarna volgt een viertal overzichtsplaten over dubbele pagina's van o.a. een zwembad en een verjaardagsfeestje, waarin allerlei kinderen verschillende emoties laten zien. De vragen in de illustraties nodigen uit om de gevoelens te benoemen en de oorzaak ervan te herkennen. Op de laatste vier pagina's is in kleinere tekeningen te zien wat Wannes doet als hij zich blij, bang etc. voelt, bv. even op zijn kamer zitten om af te koelen als hij boos is. De eenvoudige illustraties, met zwartomlijnde figuren en grote kleurvlakke…Lees verder

Bang Boos Blij

Op de eerste vier dubbele bladzijden worden de vier grote gevoelens waar in de kleuterklas rond gewerkt wordt, getoond: Wannes is achtereenvolgens blij, boos, verdrieting, en bang. Paginagroot, met duidelijke signalen op zijn gezicht wat ogen en mond betreft, en duidelijke lichaamshouding. Met op de linkerbladzijde telkens vier situaties die aangeven waarom Wannes dit gevoel heeft. De vier volgende dubbele bladzijden tonen kinderen in allerhande situaties, met allerhande bijhorende gevoelens. De laatste vier tonen wat Wannes doet, wanneer hij één van deze gevoelens koestert.
Dit is een zeer bruikbaar boek voor in de crèche en de kleuterklas, met grote prenten die aan een groepje getoond kunnen worden, en heel herkenbare situaties om over gevoelens te spreken. Alleen is het allemaal zo gruwelijk didactisch. Met illustraties die wel het voordeel van de duidelijkheid hebben, maar verder niet om aan te zien zijn.

Over Kathleen Amant

Kathleen Amant (Aalst, 1969) is auteur en illustrator van prentenboeken voor peuters en kleuters. Kathleen studeerde Toegepaste Kunsten, en ging daarna aan de slag als vormgever bij Het Nieuwsblad. Na de geboorte van haar zoon werd ze zelfstandig graficus en illustrator.

Bibliografie

In 2000 begon een samenwerking met Kind en Gezin. Deze samenwerking duurde tien jaar. Vele Vlaamse gezinnen leerden zo de tekenstijl van Amant kennen.

In 2004 debuteerde ze met twee peuterboeken over het ondernemende en ondeugende meisje Anna (Clavis Uitgeverij). Ondertussen zijn er in de Anna-reeks een dertigtal boekjes verschenen, allemaal in de leefwereld van de kleuter: 'Anna op de boerderij', 'Anna en de zomer', 'Anna en haar lieve papa', 'Op je potje, Konijn', 'Anna gooit haar tutjes weg', 'Anna ruimt op', etc. De reeks werd ook in Denemarken, Frankrijk, Canada, Zwitserland, Zuid-Korea, Italië, Spanje, Amerika, China en Australi…Lees verder op Wikipedia