Versluierde heuvels

Kazuo Ishiguro (auteur), Paul De Bruin (vertaler), Rita Lander (vertaler)
Titel
Versluierde heuvels
Auteur
Kazuo Ishiguro
Vertaler
Paul De Bruin Rita Lander
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
A pale view of hills
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
218 p.
ISBN
9789025452544 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Een Japanse weduwe leeft in Engeland alleen te midden van herinneringen aan het Nagasaki van kort na de Tweede Wereldoorlog. Het gegeven lijkt op zichzelf heel eenvoudig, maar dat is schijn. Aan het einde van het boek voel je je als lezer beklemd. Het verhaal is prachtig geschreven, ragfijn, het heeft alles in zich van de ijle schoonheid die in Japan in bijvoorbeeld ook beeldende kunst en het bloemschikken te vinden is, het is een genot om dit te lezen. Maar wat is er nu eigenlijk gebeurd? En wie is de vertellende hoofdfiguur? Praat ze echt over de ontmoeting met een andere vrouw die ook een dochter heeft of praat ze over zichzelf en over haar dochter die ten slotte suïcide pleegt? De schrijver is een man, een Japanner. Maar één, die de psyche van een (Japanse) vrouw, hoe complex die ook is hier, bewonderenswaardig aanvoelt en weergeeft. In 2017 kreeg Ishiguro (1954) de Nobelprijs voor Literatuur toegekend.

Over Kazuo Ishiguro

CC BY 2.5 - Foto van/door Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

Kazuo Ishiguro - roepnaam Ish of Ishy (Nagasaki, 8 november 1954) is een Japans-Engels auteur die onder meer de Booker Prize won en in 2017 de Nobelprijs voor Literatuur kreeg toegekend.

Hoewel Ishiguro in Japan werd geboren, groeide hij vanaf zijn vijfde op in Guildford. In Engeland haalde hij in 1978 zijn bachelorgraad aan de Universiteit van Kent en twee jaar later een master creatief schrijven aan de University of East Anglia in Norwich.

Literaire prijzen

Naast de Booker Prize voor zijn derde boek The Remains of the Day (1989), won Ishiguro eerder in 1986 de Whitbread Prize, voor zijn tweede boek An Artist of the Floating World. In 1998 kreeg hij de Chevalier de l'Ordre des arts et des lettres uitgereikt door het Franse Ministerie van Cultuur. In 2017 won hij de Nobelprijs voor Literatuur. De jury loofde met name zijn emotionele kracht. Men kende Ishiguro de prijs toe voor …Lees verder op Wikipedia