Boek
Nederlands

Pizzamaffia

Khalid Boudou (auteur)
+1
Pizzamaffia
×
Pizzamaffia Pizzamaffia
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Brahim en zijn neef Haas werken vaak in de pizzeria van hun ouders. Door een ruzie stappen Brahims oom en neef op en beginnen een eigen pizzeria. Er barst een ware pizza-oorlog los.
Titel
Pizzamaffia
Auteur
Khalid Boudou
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Pizza maffia
Uitgever
Amsterdam: Moon, 2021 | Andere uitgaves
255 p.
ISBN
9789048849468 (paperback)

Besprekingen

Vier jaar na de eerste druk en gelijktijdig met de verfilming ligt Pizzamaffia opnieuw in de boekhandel. Net als in Alles of niets en Het schnitzelparadijs werpt Boudou zich op als tolk van de hedendaagse jongerenwereld. De vertelstem van hoofdpersonage Brahim klinkt nog lang niet achterhaald.
Zestien is hij, en zijn leven draait om school en zijn liefje Alice. Tussendoor steekt hij een handje toe in de pizzazaak van zijn vader, maar die overnemen, is het laatste waaraan hij denkt. Toch wordt precies die pizzeria al snel het middelpunt van zijn leven. De wankelende gezondheid van zijn vader, ruzie met de meehelpende oom en neef en een opkomend eergevoel drijven hem steeds verder in zijn drang de pizzeria overeind te houden. Brahims vriendin en schoolwerk raken op de achtergrond en een allesoverheersende eerzucht en competitiegeest leiden zijn bestaan. Pas laat ontdekt Brahim in welk vals kluwen hij verwikkeld is... Maar dan zit er niets anders meer op dan de …Lees verder
Brahim (ik-figuur) en zijn neef Haas werken vaak in de pizzeria van hun ouders. Omdat de vader van Brahim ziek is, wordt de pizzeria geleid door zijn oom Faris. Door een geldkwestie krijgen ze ruzie; oom Faris en neef Haas stappen op en beginnen een eigen pizzeria in de buurt. Er barst vervolgens een ware pizza-oorlog los: beide pizzeria’s maken elkaar het leven zuur, beconcurreren elkaar en ze gaan zelfs zover dat junks, buikdanseressen en reacties op internet en You Tube worden ingezet. Brahim raakt verwikkeld in een hevige strijd tussen beide families. Pas na een tijdje wordt duidelijk dat er een spelletje met hem gespeeld wordt, waarbij hij ook nog zijn vriendin Alice dreigt kwijt te raken. Aangrijpend en meeslepend verhaal over twee Marokkaanse families, waarin jaloezie, verliefdheid, familie-eer, wraakgevoelens en de vader-zoonrelatie centraal staan. Met veel inlevingsvermogen en humor geschreven. Prettig en vlot leesbaar boek. Debuutroman voor jongeren van de auteur van 'Het Sc…Lees verder

Over Khalid Boudou

Khalid Boudou (Temsamane, Marokko, 1 oktober 1974) is een Nederlands schrijver van Marokkaanse komaf.

Boudou begon met het schrijven van korte verhalen en gedichten. Voor het verhaal De stemmendans ontving hij de El Hizjra-Literatuurprijs.

Hij is vooral bekend geworden door het boek Het schnitzelparadijs uit 2001, dat in 2005 verfilmd werd door Martin Koolhoven, naar een scenario van Marco van Geffen. In 2002 werd het boek bekroond met Het Gouden Ezelsoor.

In november 2005 verscheen zijn tweede boek De president, waarvoor de filmrechten verkocht zijn aan Lemming Film. De filmversie ging in september 2011 in première in de Nederlandse bioscopen.

Zijn derde boek, Pizzamaffia, is verschenen in november 2007. Hij won er de Debuutprijs van de Jonge Jury mee. Het boek werd in 2011 verfilmd door Tim Oliehoek.

Boudou had tot 2012 een wekelijkse column op BNR Nieuwsradio. Een deel van deze columns is gebundeld in het boek…Lees verder op Wikipedia